7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

BKC TK i u vrijeme pandemije u znaku velikih projekata

Koliko nam je zapravo značila kultura i kulturni događaji mogli smo primjetiti u vremenu pandemije kada su svi kulturni događaji stavljeni na čekanje. Popuštanjem mjera  kuturni život u Tuzli ponovo je zaživio, ali ne u tolikoj mjeri zbog zabrana kretanja i ograničenja okupljanja.  Jedna od ustanova  kulture koja je, poštujući sve propisane mjere, realizovala događaje bila je i JU BKC TK Tuzla.

“Analazirijaući sve iz tog perioda moram reći da smo ostvarili izuzetan rezultat. Dva mjeseca smo bili zatvoreni i odna je doša ljetni period, a znamo koliko su kulturni događaji posjećeni u ljetnim mjesecima. U tim uslovima mi smo ostvarili čak 152 događaja na šta moramo biti ponosni.” istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović,  direktorica JU BKC TK Tuzla

BKC TK je u periodu od početka ove  godine do danas,  realizovao važne kulturne događaje između ostalih promocije knjiga, izložbe fotografija i likovnih radova.

“Promocija knjiga među kojima su bestseler izdanje  romana Blank, autora Feđe Štukana, knjiga “Rani islam I početak kapitalizma “njemačkog historičara i bankara Benedikta Kohlera koju je preveo i priredio Resul Mehmedović, knjigu poezije “Zaleđeni uzdah” autorice  Amre Mujezinović, a u ovom period realizovane su izložbe Savremene bosanskohercegovačke fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, izložba i  Četvri izbor najbolje  sportske fotografije BiH Tomislav Troljak, samostalna izložba likovnih radova  Mare Grbić“. naveo je  Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju JU BKC TK

U ovom periodu realizovani su i programi u kojima je BKC TK kao koproducent učestvovao u pripremi i realizaciji, a to su 27. Izbor sportiste godine, Dan Armije RBIH u okviru kojeg je održana promocija knjige Meše Bajrovića, šahovski turnir kao i izložba fotografija posvećena formiranju Armije RBIH. Kada je riječ o narednom periodu, tuzlanska publika može očekivati predstave i promocije romana.

“Predstava koja nam dolazi iz Centra za kulturu mladih u Sarajevu, a to je  pozorištna predstava “Prah” koju je režirao Miralem Zubčević, a u kojoj igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka. U mjesecu maju imaćemo i prvu bh promociju romana “Srebrenica, zaboravljeno obećanje” Ćamila Durakovća te promocija romana “Staza mrkog medvjeda 1463.” kao i veče sa Abdulahom Sidranom “ dodao je Hazim Mujčinović.

Jedan od krunskih projekata koji će biti relizovani jeste Kuća bez vrata a koji je posvećen Nedžadu Ibrišimoviću i Nesimu Tahiroviću, dvojici velikana bh umjetnosti. Radi se o izložbi skulptura, predstavi  i izložbi radova kojima će biti obilježeni važni datumi u njihovim životima.

Prošle godine Bijenale minijatura je imalo svoj jubilej, a za razliku od prošlih izdanja, 11. Bijenale minijature umjetnosti  će biti u znaku značajnijih promjena. Jedna od promjena na ovogodišnjem bijenalu jesu izmjene u nagradama gdje je odlučeno da ove godine se uvede i novčana nagrada.

Brojni događaji u najtežem vremenu za sve, a naročito za kulturu i umjetnosti dokazuju da se samo zajedničkim snagama može iznijeti dobar rezultat, a iz BKC TK ističu kako  se nadaju da će uspjeti ostvariti sve ono što su planirali u narednom periodu.

Vezane vijesti

TUZLA