10 C
Tuzla
30.05.2024.

BKC Tuzla Bijenale minijature pozicionira na međunarodnu mapu izložbi

Bosanski kulturni centar (BKC) Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koje će biti održano od 20. oktobra do 20. novembra.

BKS TK zvanično je počeo aktivnosti na organizaciji sastankom Organizacionog odbora na kojem su usaglašeni prijedlozi novina u manifestaciji, a koji će u formi Pravilnika o radu 11. Bijenala minijature BiH biti proslijeđeni Upravnom odboru JU BKC TK na konačno usvajanje, saopćeno je iz BKC-a TK.

Najvažnije predložene izmjene u odnosu na dosadašnjih deset manifestacija su njeno pozicioniranje na međunarodnu mapu sličnih izložbi u svijetu kroz otvaranje prostora za ravnopravno učešće umjetnika  koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine.

U  saopćenju se navodi da su organizatori planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Predviđena je i internacionalizacija komisija za selekciju i žiriranje radova, uvođenje novčanih nagrada za odabrane autore u pet takmičarskih kategorija, formiranje fundusa Bijenala i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i Grand prix Bijenala, bit će objavljen u aprilu, saopćeno je iz BKC-a TK.

Sjednici organizacionog odbora su prisustvovali direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, akademik Enver Mandžić, jedan od idejnih tvoraca manifestacije i dugogodišnji direktor Bijenala minijature BiH, profesor umjetnosti Hari Ejubović, koji je na čelu tima za organizaciju te manifestacije, te stručni saradnici u JU BKC TK Tuzla Banjamin Bajrektarević, Hazim Mujčinović, Nedim Ćudić i Emir Bajić, stručni saradnici u JU BKC TK Tuzla, saopćeno je.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA