15.5 C
Tuzla
18.05.2024.

Bosna i Hercegovina tokom 2021. godine uvezla skoro 117 hiljada kilograma kafe

BiH je zemlja u kojoj je kafa omiljeni napitak te ne čudi podatak da je u prošloj godini, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvezeno 22,044.970 kg kafe u vrijednosti od 93,148.738 KM.

Što se tiče izvoza, BiH je tokom prošle godine izvezla 116.731 kg kafe u iznosu većem od 1,2 miliona KM.

Uvjerljivo najviše kafe na našem tržištu potječe iz Brazila te je tokom prošle godine više od 16 miliona kg uvezeno iz te zemlje, u vrijednosti većoj od 50 mil. KM.

Europljani su jedni od najvećih potrošača kafe na svijetu, a BiH je pri vrhu liste. Naime, prema podacima sa stranice landgeist.com, u BiH se po glavi stanovnika godišnje potroše 7,3 kg kafe te smo, uz Crnu Goru u kojoj se potroši 7,6 kg, rekorderi u regiji.

Naime, u susjednoj RH konzumira se 5,1 kg, a Srbiji 4 kg kafe. Enormno visoka potrošnja kafe je u Luksemburgu, gdje se troši dvostruko više nego u Finskoj koja je na drugom mjestu.

U Luksemburgu se potroši čak 25,1 kg kafe po glavi stanovnika, a u drugo rangiranoj Finskoj 11,8 kg. Kako se navodi, to bi mogla uzrokovati činjenica što ljudi iz susjednih zemalja kupuju kafu u Luksemburgu jer bi mogla biti jeftinija. Također bi moglo biti netačno zbog male populacije Luksemburga. Nordijske zemlje definitivno su najveći konzumenti kafe u Europi.

Stanovnici zemalja njemačkog govornog područja Njemačke, Austrije i Švicarske također konzumiraju pristojnu količinu kafe. Pri dnu nalazimo najvećeg svjetskog potrošača čaja – Tursku. U Turskoj se, naime, godišnje po glavi stanovnika potroši svega 0,9 kg kafe.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA