6.7 C
Tuzla
25.02.2024.

Brkić: BiH odlučno nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 9. i 10. maja u Parizu na Konferenciji pod nazivom „Preispitivanje evropske integracije zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu“, te bio jedan od govornika na panelu posvećenom BiH o temi „Bosna i Hercegovina: Put naprijed“.

Brkić je u obraćanju zahvalio EU na naporima da zadrži fokus na europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope i Bosne i Hercegovine, te istaknuo da BiH cijeni kontinuiranu predanost Evropske unije stabilnosti, kao i aktivnosti na jačanju ekonomskih i političkih veza unutar regije, kao i između EU i regije.

Istaknuo je da BiH odlučno nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji i da je u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom strateškom vanjskopolitičkom prioritetu i cilju.

– Snažna predanost procesu proširenja EU jedino je pravo rješenje za stabilizaciju situacije u zemljama jugoistočne Evrope – kazao je zamjenik Brkić.

Dodao je da je proces evropskih integracija bio izuzetno važan za sve zemlje koje danas čine Evropsku uniju i pomogao je stvaranju mira, prosperiteta i mogućnosti bez premca.

Iako je jasno da je pred Bosnom i Hercegovinom još dug put, cilj konačnog članstva u EU trebao bi biti dovoljno snažan da pomogne građanima u BiH da prevladaju podjele i oblikuju vlastitu sudbinu – naveo je on.

Podsjetivši da je sigurnost europskog kontinenta, u jednoj od usvojenih Strategija proširenja, prepoznata kao jedna od tri velike strateške prednosti proširenja, naglasio je kako davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne bi stvorilo samo pozitivan zamah u zemlji, već bi presudno uticalo na ukupnu sigurnost, mir i stabilnost BiH, ali i cijele regije.

Brkić je, također, naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivnu saradnju i integracije na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu, u okviru regionalnih europskih i euroatlantskih struktura, te da će doprinijeti daljnjoj izgradnji demokratske, mirne i stabilne Evrope i svjetskog mira u cjelini.

Podvukao je da su saradnja, očuvanje dobrosusjedskih odnosa i međusobna solidarnost važni za stabilnost regije, te da je naša zemlja posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Na kraju je istakao da stabilnost i sigurnost BiH i zapadnog Balkana nikada nisu bile toliko važne kao danas, u vrijeme rastućih složenih sigurnosnih prijetnji.

Brkić se tokom konferencije, u odvojenim susretima, sastao s Martom de Cidrac, senatoricom Francuske i predsjednicom grupe prijateljstva Francuska-zapadni Balkan, Sebastienom Meurantom, senatorom Francuske i zamjenikom predsjednice grupe prijateljstva Francuska-zapadni Balkan kao i s Lilianom Tanguy, zastupnicom iz regije Finistere u Narodnoj skupštini Francuske te Fredericom Mondolonijem, direktorom za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u BiH, putu zemlje ka evropskim i euroatlantskim integracijama te sigurnosnin izazovima u Evropi – saopćeno je iz MVP BiH.

Vezane vijesti

TUZLA