15 C
Tuzla
30.05.2024.

Brojnim projektima protiv društvene letargije

Vaninstitucionalna  djelovanja u domenima kulture, turizma, privrede i medija zahtijevaju predan i temeljit rad uz ulaganje vlastitih resursa, kako ljudskih tako i materijalnih.

Krug umjetnika, medijskih radnika i aktivista lokalnih zajednica okupljenih oko Grupe Lucido i U.G. „ToPeeR” Doboj, u protekle dvije godine započeli su sa implementacijom dva velika projekta s ciljem  promoviranja kulture, turističkih potencijala BiH, medijskog djelovanja, sprege kulture i turizma, ali i zaštite potrošača u vremenu aktualnih i nadolazećih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i drugih.

Pokrenuti su projekti “Turismo Artistica” i “Doprinos organizacija za zaštitu potrošača u BiH u skladu sa pravilima EU o e-trgovini”.

U sklopu projekta “Turismo Artistica”, predstavnici Grupe Lucido i JU Javne biblioteke Lukavac, Branislav Lukić Luka i Minela Ćosić, nekadašnja direktorica JU Javna biblioteka Lukavac, pokretači su  inicijative „Lukavac – Grad pjesnika“, na osnovu koje bi Lukavac dobio istoimeni simbol radi  dugogodišnje tradicije razvijanja kulture, odnosno poezije kao bitnog segmenta iste.

S tim u vezi, započete su aktivnosti oko ponovnog pokretanja pomenute inicijative, budući da je odnedavno Lukavac zvanično dobio status grada, pa bi ovakav simbol mogao doprinijeti poboljšanju statusa Lukavca na regionalnoj kulturnoj sceni, bratimljenju sa gradovima regije, a što su u periodu od 2018-2021. umjetnici iz Grupe Lucido i tadašnje JU Javne biblioteke Lukavac uspjeli većim dijelom i realizirati.

Okrugli sto o temi „Relevantnost projekta Lukavac – Grad pjesnika na refleksiju kulturnog djelovanja lokalne samouprave“ održan je 25.4.2022. godine u Galeriji „Pendžer“. U drugoj polovini aprila organizovane su višednevne aktivnosti i radionice o temi „Uloga umjetnosti i bitnost društvene odgovornosti i aktivnosti umjetnika u turizmu” gdje je predavanje održao Branislav Lukić Luka, koordinator projekta, multimedijalni umjetnik, koji je istovremeno bio i vodič kroz sljedeće gradove: Lukavac, Tuzla, Doboj, Zenica, Sarajevo, Olovo, Kladanj, Brčko i Banja Luka.

Bitno je naglasiti da se u okviru prezentacije inicijative „Lukavac – Grad pjesnika“, osim položaja kulture na području Lukavca i šire, razgovaralo i o utjecaju izdavaštva, likovne umjetnosti i fotografije u turizmu, gdje je izlagač bio grafički dizajner i fotograf Denis Dugonjić.

Profesionalni fotograf Oliver Tjaden, počasni gost iz Njemačke, održao je  prezentaciju “Razvoj turizma na području Lukavca i Tuzlanskog kantona kroz dokumentarnu fotografiju od 1996. godine do danas”.

Završno predavanje u okviru višednevnih radionica održao je novinar Izen Hajdarević o temi “Uloga i značaj medija i masmedijske prezentacije u turizmu”.

Aktivnosti oko inicijative „Lukavac – Grad pjesnika“, započele su u Lukavcu a finaliziranje projekta očekuje se u okviru lukavačkog sajma „LIST“ od 5.5.-7.5.2022. godine, gdje će se održati performans u dijelu sajamskog prostora pod nazivom “Minela u Gradu Pjesnika” čime će se dati podrška i doprinos gradu Lukavcu u realizaciji sajma i sajamskih sadržaja.

Drugi projekat „Doprinos organizacija za zaštitu potrošača u BiH u skladu sa pravilima EU o e-trgovini”, finansiran od strane Evropske unije, ima za cilj unaprijeđenje i poboljšanje okvira potrošačke politike (zakoni, podzakonski akti, poslovnici) u oblasti e-trgovine u BiH. U sklopu redovnih aktivnosti održana je javna konsultacija institucija ombdusmana za zaštitu potrošača u BiH, predstavnika uprava za inspekcijske poslove u BiH, Uprave za indirektno oporezivanje u BiH kao i predstavnika udruženja za zaštitu potrošača u BiH, u Sarajevu 20.4.2022. , dok je 21.4.2022. u Banjaluci održan sastanak u saradnji sa Unijom poslodavaca Republike Srpske pod nazivom “Kreiranje mehanizama za poboljšanje institucionalnog okvira e-trgovine”. Nosilac projekta je UG “ToPeeR” Doboj a partnerska organizacija je UG “DON” Prijedor. Koordinator projekta je Nataša Đorđić.

Osim prezentiranih, Grupa Lucido i UG “ToPeeR”, najavljuju nove projekte i aktivnosti  iz oblasti kulture, turizma i privrede koji će biti okončani do kraja godine.

Vezane vijesti

TUZLA