15 C
Tuzla
23.02.2024.

Carinici optuženi da su oštetili budžet BiH za 608.503 KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica, od kojih su dva carinski službenici, a koja ih tereti za više krivičnih djela povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH, čime su oštetili budžet BiH za više od 600.000 KM.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani, privredini kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Milete Ilića (36) rođenog u Loparama, nastanjenog u Bijeljini, Zorana Jovanović (48), rođenog u Gradačcu, nastanjenog u Šamcu, Špire Subotića (63), rođenog u Brezi, zaposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) kao carinski službenik u carinskoj ispostavi Šamac, te Ahmeda Beširevića (38), rođenog u Brčkom, takođe zaposlenog kao carinski službenik carinske ispostave Šamac, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako navode, Ilića i Jovanovića terete da su pristupili organizovanoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizovane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duvanskih proizvoda (duvan za vodenu lulu i arome za nargile).

“Iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, optuženi su vršili krijumčarenje velikih količina duvanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u BiH, gdje su duvanske prerađevine nezakonito stavljali u promet”, navedno je u saopštenju.

Kako dodaju, u optužnici se navodi da je Ilić falsifikovao dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je Jovanović prevozio robu, te angažovao vozače, kao i organizovao carinske službenike carinske ispostave Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda.

Nakon toga su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503 KM.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organizovanje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza, stoji u saopštenju. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA