15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Čelić uskoro dobija prvo obdanište

Na području općine Čelić u toku je realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u vrijednosti od oko milion i 200 hiljada KM. Među njima je i izgradnja prvog obdaništa. Ovaj projekat od izuzetnog je značaja za općinu Čelić, posebno za roditelje, ukoliko se uzme u obzir i činjenica da će uskoro sa ovog područja oko 50 žena biti uposleno u novoizgrađenom trgovinskom objektu. Završetak izgradnje obdaništa očekuje se početkom jula. Pored ovog projekta u centru općine radi se i na uređenju riječnog korita Čelićke rijeke, a pri kraju je i projekat uređenja lokalnih puteva.

“Trenutno radimo uređenje čaršije i taj projekat je preko 100 hiljada KM kako sadnja zelenila tako klupa, kanti za smeće, uličnih rasvjeta i u narednom periodu očekujemo raspisivanje konkursa za projekte u vrijednosti pola miliona KM za isto neke lokalne puteve i asfaltiranje” –  ističe Admir Hrustanović, načelnik općine Čelić

Na području ove općine dosta se čini i na privlačenju stranih investitora. Uz pomoć dijaspore ovog kraja, investitor iz Holandije izrazio je interes za izgradnju solarne elektrane u Čeliću u koju bi bilo uloženo oko 4- 5 miliona KM, a posao pronašlo oko desetak ljudi.

“Proizvodila bi se struja  na području općine Čelić, gdje bi općina, evo na indirektan način i direktan ubirala finansijska sredstva iz tog dijela što treba da se da kako državi kantonu tako i općini Čelić znači privlačenjem investitora iz Holandije. Nadam se da će to biti jedna pozitivna priča”- kaže Admir Hrustanović načelnik općine Čelić

Kako bi se ispunio cilj nadležnih oćinskih valsti, a to je razvoj ove općine kroz direktne investicije, konkretne projekte i u narednom periodu fokus će biti usmjeren ka pristupu evropskim fondovima, gdje je već uspostavljena dobra saradnja i realizovano nekoliko projekata.

POSLJEDNJE DODANO