11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Centralna banka BiH – Primarni cilj monetarne politike stabilnost domaće valute

Sigurnost, likvidnost i profitabilnost, osnovni su principi Centralne banke BiH u  upravljanju deviznim rezervama, poručeno je danas sa tematskog druženja predstavnika Centralne banke BiH (CBBiH) sa predstavnicima bh. medija.

U slučaju Centralne banke BiH, kako je istaknuto, devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, što proizilazi iz odredbi aranžmana valutnog odbora kao izabranog modela monetarne politike u skladu sa Zakonom o CBBiH.

Rukovodilac Odjeljenja za bankarstvo Emina Ćeman je navela da je upravljanje deviznim rezervama komplikovan proces iako su pravila propisana zakonskim okvirom, te da se provodi na tri nivoa – strateškom, taktičkom i operativnom.

Portfolio deviznih rezervi, kako je dodala, je  izložen i finansijskim rizicima, kao što su kreditni rizik, rizik likvidnosti, ali i devizni rizik i o tome se stalno vodi računa.

Rukovodilac Službe Front Office Odjeljenja za bankarstvo Maja Zavođa , govoreći o deviznim rezervama, osvrnula se i na monetarno zlato, kazavši kako svaka centralna banka u svijetu određuje da li će imati ili ne rezerve zlata.

– To je odluka svake centralne banke pojedinačno. Tako je naprimjer Hrvatska odustala od zlata, dok Srbija ima takvih rezervi, kao i Centralna banka BiH, koja ima oko tri tone zlata – kazala je Zavođa, dodajući kako zlato nikad neće prestati biti interesantno investitorima.

Rukovodilac Odjeljenja za računovodstvo i finansije Edis Kovačević  i  rukovodilac Službe za finansijsko izvještavanje i analize Odjeljenja za računovodstvo i finansije Tamara Gavrić govorili su o finansijskom izvještavanju CBBiH, naglasivši kako je za CBBiH bitno da zadovolji ciljeve odgovornosti, transparentnosti u radu, kredibiliteta,  a sve u cilju stabilnosti domaće valute.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA