11 C
Tuzla
23.02.2024.

Čestitka Instituta za istraživanje genocida Kanada za Dan prijema BiH u UN

nstitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je građanima BiH čestitao 22. maj, Dan prijema države Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, historijski datum kada je 1992.godine država Republika Bosna i Hercegovina postala članica Ujedinjenih nacija.

– Ovaj događaj je izuzetno značajan, jer je 175 država uvrstilo u svoju porodicu i izvršilo internacionalno priznanje Republike Bosne i Hercegovine i to pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina. To priznanje je bilo bez ikakvih entiteta. Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije u granicama koje je imala, koje su AVNOJ-evske granice – podsjećaju iz IGK-a.

Ističu da je to jedan od najznačajnijih datuma u novoj povijesti Bosne i Hercegovine kome se ne pridaje adekvatna pažnja i značaj. Jer tada je ona dobila grunt u međunarodno-pravnim odnosima.

To je dan kada su građani i građanke dobili priliku da kroz međunarodno priznatu državu afirmišu i oblikuju svoju državnu svijest. Zato 22. maj 1992. godine treba ugraditi u obrazovne ustanove i svijest naše djece s porukom da Bosna i Hercegovina nije država s kojom se može manipulisati, već je to vječna državna, historijska i teritorijalna kategorija.

– Moramo naučiti da držimo i jačamo bosanskohercegovačku državnu tradiciju i državotvornu svijest u matici i dijaspori, jer nama drugi govore i kroje šta je Bosna i Hercegovina. Moramo razvijati svjesnost o državi Bosni i Hercegovini, jer veliko nacionalistički antibosanski projekti sa istoka i zapada danas još više rade na rušenju bosanskohercegovačke države putem sistematske implementacije zaborava historijske tradicije države Bosne i Hercegovine – poručuju iz IGK-a, prenosi Fena.

Vezane vijesti

TUZLA