15 C
Tuzla
22.05.2024.

Cijene nafte u 2021. godini porasle više od 50 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su u posljednjoj sedmici prošle godine jer trgovci očekuju nastavak ekonomskog oporavka, a time i potražnje za naftom, pa su u 2021. zabilježile rast veći od 50 posto.
Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 2,15 posto, na 77,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto na 75,21 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini porasla za 50,5 posto, najviše od 2016. godine.

Na američkom tržištu, s druge strane, barel je poskupio za 55,5 posto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 posto.

Najviši nivoi u oktobru
Prošlogodišnji nivoi cijena su dostigli vrhunac u oktobru, kada se na londonskom tržištu trgovalo za 86,70 dolara, a na američkom za 85,41 dolara.

“Imali smo delta i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste karantina i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom je ostala relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podržavaju potražnju i ograničenu ponudu”, rekao je Craig James iz brokerske kuće CommSec.

Globalna potražnja za naftom porasla je 2021. dok se svjetska ekonomija, podržana ogromnim monetarnim i fiskalnim stimulansima, oporavlja od korona krize.

S vremena na vrijeme, rastuće cijene bi poremetile širenje koronavirusa, što bi mnoge zemlje navelo da ponovo uvedu ograničenja putovanja, ali onda bi cijene nafte ponovo rasle.

U novoj godini očekuje se dalji rast cijena zahvaljujući daljem oporavku potražnje za mlaznim i drugim gorivima. Ali ne tako jak kao prošle godine.

Reutersova anketa među 35 ekonomista i analitičara procjenjuje da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu 2022. godine mogla biti 73,57 dolara, 2 posto manje od očekivane u prethodnoj anketi.

A sa cijenom nafte blizu 80 dolara, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, na čelu sa Rusijom, vjerovatno će na sastanku 4. januara potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u februaru za 400 hiljada barela dnevno, kažu analitičari.

RTV Slon/ Biznis info

Vezane vijesti

TUZLA