15 C
Tuzla
01.06.2023.

CIK BiH neće učestvovati u procesu kršenja zakona

entralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine neće učestvovati u procesu kršenja zakona od onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine – saopćeno je iz CIK-a.

U saopćenju se navodi da nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3.3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države.

Dodaje se da pojedinci iz institucija Bosne i Hercegovine, neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 04. maja 2022. godine prekinuti ili potpuno obesmisliti.

– Oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava BiH (član I/2) kojim je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. To je odluka onih, koji činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protivpravan način, izgleda, žele da presudno utiču na svakog birača u BiH da uopće ne glasa na izborima 02. oktobra ove godine – navodi se u saopćenju.

Ističe se da onaj ko se opredjelio da krši zakon, neka to čini na svoju štetu, a ne na štetu birača i izbornog procesa čiji su neposredni korisnici političke stranke, nezavisni kandidati i birači tj. svi državljani Bosne i Hercegovine s biračkim pravom.

– Potpuno neodgovorne izjave poput onih da „ima vremena“, „bit će novca za izbore“ i slično, su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju Centralnu izbornu komisiju BiH kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. maja ove godine protivpravne, imaju za cilj i da svjesno usmjere ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih (prekluzivnih) rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora – naglašavaju iz CIK-a BiH.

Poručuju da „svi moramo poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i zakone ove države“, te da niko nije iznad Ustava i zakona.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!