11 C
Tuzla
23.02.2024.

Potpisana zajedenička izjava „Zajedno protiv govora mržnje“

Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Bjelica-Prutina danas je u Domu Ujedinjenih nacija u Sarajevu uime Centralne izborne komisije BiH potpisala zajedničku izjavu “Zajedno protiv govora mržnje”.

Osim CIK-a, izjavu su potpisali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Institucije potpisnice izjave su potvrdile predanost i odlučnost da se bore i osude sve oblike govora mržnje, na bilo kojoj osnovi, u skladu s njihovim nadležnostima i međunarodnim normama i standardima ljudskih prava.

U izjavi je izražena predanost jačanju međusobne saradnje, te je istaknuto opredjeljenje za saradnju sa organizacijama civilnog društva, kako bi se podigla svijest o govoru mržnje i njegovim posljedicama i kako bi se ujedinile snage u sprečavanju i borbi protiv govora mržnje.

Prutina je prenijela poruku predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji je naglasio važnost podizanja svijesti i edukacije birača i najšire javnosti, kako bi prepoznali sve oblike govora mržnje ispoljene od političkih zvaničnika, kandidata i njihovih pristalica.

Suzbijanje govora mržnje za cilj ima jačanje tolerancije u društvu i prijeko potreban razvoj i napredak demokratskih procesa, saopćeno je iz CIK-a.

Vezane vijesti

TUZLA