17.8 C
Tuzla
12.04.2024.

CIK: Dodijeljeno još šest mandata za novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Dodijeljeno je još šest mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, saopćila je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Odlukama na današnjoj sjednici te komisije, mandati su dodijeljeni sljedećim kandidatima:

1. Aida Obuća – Bošnjakinja

2. Zora Dujmović – Srpkinja,

3. Branka Cvijetić- Srpkinja.

4. Kenan Magoda- Ostali

5. Albin Zuhrić – Ostali

6. Vibor Handžić – Ostali

Preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jedan iz reda srpskog naroda i tri iz reda Ostalih, CIK će popuniti u skladu s Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a nakon pravosnažnosti danas usvojenih odluka.

U skladu s članom 10.10. Izbornog zakona BiH, kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, i to 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda srpskog, 23 iz reda hrvatskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Uvidom u utvrđene rezultate posrednih izbora, izabrano je 70 delegata i nedostajalo je deset, i to jedan delegat iz reda Bošnjaka, tri iz reda Srba i šest iz reda Ostalih.

Prema odredbama člana 10.16. Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili grupu ostalih u svim kantonima.

Imajuću to u vidu, Centralna izborna komisija BiH je danas na 96. sjednici donijela odluke o primjeni člana 10.16 stav (2) Izbornog zakona BiH i raspodjeli mandata delegatima iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA