5 C
Tuzla
27.02.2024.

Čović i Murphy o političkoj situaciji, pregovaračkim procesima i predstojećem izbornom periodu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović održao je u Sarajevu sastanak s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Murphyjem, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i suradnji, te trenutnoj političkoj situaciji, pregovaračkim procesima i predstojećem izbornom periodu.

Čović je upoznao veleposlanika Murphyja s naporima koji se s hrvatske strane ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, posebno ističući konstruktivnu ulogu u dosadašnjem pregovaračkom procesu o izmjenama Izbornog zakona, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

– Pravične izmjene Izbornog zakona i Ustava kojima ćemo zaštititi temelje ove države, u čijem su nam uspostavljanju pomogli upravo američki partneri, ali i otkloniti diskriminaciju i nejednakost pozitivno će utjecati na demokraciju, pluralizam i potrebne reforme u društvu – naglasio je Čović.

Naglašena su očekivanja za implementaciju potrebnih reformi na putu euroatlantskih integracija, kao i daljnja saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama koji su najznačajniji partner Bosne i Hercegovine. Bilateralni odnosi ocijenjeni su kao izvrsni – saopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Vezane vijesti

TUZLA