28.9 C
Tuzla
05.07.2022.

Čović: Ukoliko zakon prođe Predstavnički dom, moći će se primijeniti na Opće izbore

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da će prijedlog HDZ-a BiH/HNS-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, nakon jučerašnjeg usvajanja na sjednici tog doma, biti upućen u Zastupnički dom PSBiH.

– Ova incijativa, odnosno izmjene na tragu su vođenih razgovora u traženju rješenja kako bi osigurali mogućnost da nakon Općih izbora možemo implementirati njihove rezultate. Nažalost, kod bošnjačke strane nije bilo nikakve spremnosti da se nešto uradi, željeli su po svaku cijenu zadržati status quo kada je riječ o Izbornom zakonu – rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Doma naroda.

Podsjetio je da su bošnjački delegati ranije uložili veto na ovaj prijedlog, ali je Ustavni sud BiH presudio da prijedlog nije štetan po bošnjačke nacionalne interese.

– Ustavni sud je rekao svoje mišljenje i smatramo da smo danas napravili dobru stvar i poruku i nadati se da ćemo u Zastupničkom domu imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da napravimo izmjene u Izbornom zakonu kako bi se osiguralo da nakon izbora što prije uspostavimo vlast, te stvorimo ambijent da pokušamo ići ka kandidatskom statusu BiH – dodao je Čović.

Ukoliko ovaj prijedlog prođe i Predstavnički dom, kako je istakao, on je usvojen.

– Što se tiče mogućnosti ako se usvoji izborni zakon, on je usvojen. Pravila za izbore su vrlo jasna. I Mostarski sporazum, koji se odnosio na Grad Mostar je usvojen u sedmom mjesecu 2020. godine i ta pravila su se primjenjivala na izborima. Dakle, ako bi se to usvojilo, to je ono što će se primjenjivati za izbore u desetom mjesecu ove godine – dodao je Čović.

Govoreći o toku  sjednice, Čović je izdvojio da je usvojen zakon o javnim nabavkama, ali je izrazio razočaranje što predlagači određenih zakona i inicijativa nisu bili prisutni na sjednici.

Čović je najoštrije osudio svaku devastaciju bilo kojeg spomenika za bilo koji istorijski period u BiH, pa tako i devastaciju Partizanskog groblja u Mostaru.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO