26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

 Da li će ugostitelji biti oslobođeni nameta?

Pandemije i mjere koje su donesene kako bi se spriječilo širenje korona virusa uzrokovale su ekonomsku krizu, a sve je to na kraju rezultiralo da  ugostitelji  izvuku najdeblji kraj.  Formirana je Grupacija ugostitelja TK, koji su podnijeli  određene zahtjeve Gradskoj upravi, a sa koleija gradonačelnika inicijativa je proslijeđena na usvajanje Gradskom vijeću Grada Tuzla.

“Idemo kao i prošle godine da oslobodimo plaćanje zakupnine poslovne subjekte koji koriste prostore u vlasništvu grada, idemo na oslobađanja privrednih subjekta za korištenje javnih površina tj ljetne bašte, kao i oslobađanja taksista, plaćanje zakupnine sa stajališta ali i oslobađanja zakupnina onih koji koriste prostore mjesnih zajednica kao svoj poslovni prostor.”  istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Sjednice gradskog vijeća i dalje se održavaju online, bez prisustva medija, zbog čega do okočanja priloga nismo saznali koje odluke su donesene. Za razliku od pozicije, opozicione stranke u Vijeću i dalje se okupljaju u Sali Gradske vijećnice. I jedni i drugi ranije su dali podršku odlukama da se  ugostiteljima  treba pomoći u ovom teškom period. Međutim, opozicione stranke mišljenja su da pomoć treba obezbijediti i ugostiteljima koji plaćaju zakup poslovnih prostora kod privatnih lica.

“Smatramo i podnijeli smo inicijativu da se naknade za istaknute reklame ukinu jer su privrednici u veoma lošoj situaciji radi stvari koje je uzrokovala pandemija i mi kao gradski vjećnici moramo da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli tom dijelu društva.” rekla je Selma Ćatibušić, vijećnica u Gradskom vijeću Tuzla  (Platfroma za progres)

“Volio bih da uspijemo da definišemo kapitalni grant koji bi omogućio ljudima da koji kod privatnih lica otkupljuju prostore da imaju  jednu vrstu subvencije od grada, jer je vrijeme da grad prihvati da je privatni sektor realno vodeća sila u gradu” dodao je Omer Berbić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (Naša stranka)

Iako se Klub SDP-a u GV Tuzla do sada nije oglasio, u saopćenu za javnost ranije su istakli  kako će u punom kapacitetu podržati ove dvije odluke koje će u znatnoj mjeri olakšati poslovanje navedenim fizičikim i pravnim licima. Kada je u pitanju gradski budžet, za ove namjene već su obezbijeđena sredstva.

“Ovo će nas dosta koštati kada je u pitanju budžet ali trebamo djeliti teškoće ove krize zajedno,. Imali smo proicjenu, nadamo se da će se kriza završiti početkom 2022  moramo nastojati da što manje firmi bankrotira i to smanjenje budžeta zapravo je poticaj privredi.” dodao je Jasmin Imamović.

Ukoliko odluke o pomoći ugostiteljima dobiju podršku većine u Gradskom vijeću, na snagu bi, prema najavama Imamovića trebale stupiti već od 01. maja ove godine.

 

Vezane vijesti

TUZLA