15 C
Tuzla
01.03.2024.

Da li je Sadik Ahmetović oštetio budžet BiH: Presuda će biti donesena danas

Sud BiH danas bi trebalo da izrekne prvostepenu presudu bivšem ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Ahmetovića, a odbrana je zatražila da ga Sud oslobodi.

Ahmetovića optužnica tereti da je kao ministar sigurnosti BiH od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva sigurnosti.

“Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Izricanje nepravosnažne presude zakazano je u 9.00 sati.

RTV Slon/Klix

Vezane vijesti

TUZLA