29 C
Tuzla
18.06.2024.

Danas glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje zemlje su protiv?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) danas će glasati o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici izazvala je brojne reakcije u svijetu. Prijedlog za usvajanje uputio je ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija, a glavni autori uz našu zemlju su Njemačka i Ruanda.

S druge strane, glavni protivnici su Srbija i Rusija. Izjašnjavanje je prvobitno trebalo biti 2. maja, ali je datum promijenjen, kako bi bio utvrđen konačni tekst.

Konačna verzija Rezolucije usaglašena je u prošloj sedmici, nakon amandmana nekoliko zemalja. Njome se osuđuje poricanje genocida, ali i veličanje osuđenih za ratne zločine, uključujući i odgovorne za genocid. 11. juli trebao bi biti Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici, koji će se obilježavati svake godine.

U tekst je uvršten amandman Crne Gore, u kojem je krivica za genocid individualizovana. Rezolucija se oslanja na činjenice utvrđene presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Dok ambasador u UN-u te članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić borave u Njujorku kako bi privolili što više predstavnika zemalja da budu ZA usvajanje, predstavnici Srbije i Rusije pokušavaju ih ubijediti da glasaju protiv Rezolucije.

U bh. entitetu Republika Srpska su čak pozvali institucije i građane da sutra istaknu zastave ovog entiteta i simbolički iskažu svoje protivljenje namjeri usvajanja Rezolucije.

”Važno je usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno i odati priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida”, rekao je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema posljednjim informacijama, 40-tak zemalja iz regije i Evrope podržat će Rezoluciju, a prijedlog podržava i Organizacija islamske saradnje, koja uključuje 57 zemalja.

Od zemalja regije, za Rezoluciju su Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

U Generalnoj skupštini UN-a nema mogućnosti veta, stoga o Rezoluciji odlučuju sve države članice glasanjem ili konsenzusom. Ukoliko se postigne konsenzus, Rezolucija bi mogla biti usvojena bez glasanja.

Sutra glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Vezane vijesti

TUZLA