5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Danas identifikacija jedne žrtve u Banjoj Luci

Nakon što su na lokalitetu groblja Rapovine, na području općine Livno, reekshumirani posmrtni ostatci jedne žrtve, a na osnovu DNK nalaza o identitetu koji je ranije pristigao u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, za danas je zakazana i zvanična identifikacija te žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da su posmrtni ostaci te žrtve prvobitno ekshumirani 23. juna 2020. godine, a na osnovu operativnih saznanja da se u neobilježenom grobnom mjestu najvjerovatnije nalazi nestala osoba sa područja Banje Luke.

Tom prilikom su izuzeti koštani uzorci za DNK analizu, a posmrtni ostaci su vraćeni u isto grobno mjesto sve do utvrđivanja DNK nalaza kojim je potvrđeno da se radi o žrtvi iz Banje Luke koja je 1995. godine nestala na području Livna.

Reeskhumacija je izvršena 8. novembra 2022. godine, a posmrtni ostaci su prebačeni u prostorije „Gradskog groblja“ Banja Luka, dok je konačna identifikacija zakazna za danas.

U reekshumaciji koja je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH sudjelovali su službenici Područnog ureda Mostar Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu Banja Luka, vještak patolog sudsko-medicinske struke, potrebni radnici, kao i istražitelji i krim tehničari MUP-a Kantona 10, te policijski službenici PS Livno koji su osiguravali lokaciju.

POSLJEDNJE DODANO