12 C
Tuzla
30.05.2024.

Danas je Međunarodni dan pasa

Na inicijativu američke aktivistice Colleen Paige od 2004. godine 26. august se obilježava kao Međunarodni dan pasa.

Obilježavanjem ovog dana želi se skrenuti pažnja na brigu o psima, kao našim najvjernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama.

S razlogom se govori da je pas čovjekov najbolji prijatelj, jer svakodnevno pruža bezuvjetnu ljubav i pažnju. Oni su sa ljudima 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina.

Psi su vjerni prijatelji i pratitelji, pomoćnici slijepima i djeci s invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas.

Psi su pametni su koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju. Čulo mirisa je oko 10 tisuća puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu “nanjušiti” i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Najčešća forma komunikacije je mahanje repom, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su sretni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može da odaje anksioznost ili uznemirenost. Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti, a “otisak” pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

Izvor: RTV Slon/FENA/

Vezane vijesti

TUZLA