14 C
Tuzla
19.04.2024.

Danas obilježavanje 30. godišnjice od formiranja Prve tuzlanske brigade

Na današnji dan prije 30 godina na Paša bunaru okupilo se više od 2000 dobrovoljaca spremnih da stanu na branik domovine i odbrane Tuzlu i Republiku BiH. Ljudstvo se vremenom povećavalo, a brigada je pripadala 2. korpusu Armije RBiH te se na dan formiranja sastojala od dva bataljona. Uskoro sa više od šest hiljada boraca nije izgubila niti jedan borbeni položaj. U vremenu koje je skoro trideset godina iza nas, pomoć je pružana sa svih strana.

Prva Tuzlanska brigada imala je svoje jedinice na 12 ratišta, od posavskog, brčanskog, gradačaćkog, olovskog, lukavačkog pa sve do sarajevskog.

Danas u 12 sati na Paša Bunaru će se obilježiti sjećanje na formiranje prve brigade u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Ispred spomen ploče formiranja Prve tuzlanske brigade bit će položeno cvijeće prisjećajući se dana kada su se najbolji sinovi Tuzle odazvali na poziv Kriznog štaba Općine Tuzla da brane svoje domove, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu od agresora.

Pored toga odati će se počast poginulim borcima i svima koji su dali doprinos da Prva tuzlanska brigada bude dio historijske odbrane Tuzle i  Bosne i Hercegovine.

 

Vezane vijesti

TUZLA