12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Delegacija Tuzlanskog kantona posjetila SKPC „Mejdan“

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, premijer Kantona Denijal Tulumović i ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović posjetili su danas Sportsko – kulturno – privredni centar „Mejdan“ u Tuzli, te sa direktorom Jasenkom Elezovićem razgovarali o prioritetima i načinima za pružanje pomoći kultnom sportskom centru. Podsjećamo, SKPC Mejdan je pretrpio značajnu štetu tokom poplave koja je krajem prošle sedmice pogodila Tuzlu.

„Već prvi prizori koje smo danas vidjeli su nas iznenadili jer je šteta mnogo veća od onoga što smo očekivali da ćemo vidjeti. Nažalost, hram sporta „Mejdan“, gdje dolaze sportisti iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i Europe, ovaj put je izgubio bitku sa prirodnom nepogodom. Nakon što se izvrši i zvanična procjena štete, mi ćemo, i danas to mogu zvanično obećati, da će Vlada učestvovati u sanaciji ove najznačajnije riznice sporta u Tuzlanskom kantonu“, kazao je premijer Tulumović, te pohvalio angažman svih uposlenika Mejdana koji su se maksimalno posvetili da tu štetu svedu na minimalnu mjeru i spasu sve ono što se spasiti može.

Danas obnaša funkciju predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, ali dominantan dio svoje profesionalne karijere Žarko Vujović je kao sportista proveo u Mejdanu.

„Danas sam izuzetno tužan. Ja sam na ovom parketu i u ovim prostorijama proveo preko 20 godina svog života, svaki dan, dva puta dnevno i Mejdan je moja druga kuća. Vlada i druge kantonalne institucije će u okviru svojih mogućnosti iznaći mogućnosti i sredstava da se Mejdanu vrati stari sjaj. Ja ću već sutra u Domu naroda Parlamenta Federacije pokrenuti inicijativu da Vlada Federacije iznađe znatnija sredstva da se pomogne Mejdanu, jer ovo Mejdan, Grad Tuzla i Kanton ne mogu sami iznijeti. Ova dvorana je uz „Borik“ i „Skenderiju“ iznjedrila europske prvake, tamo rukometne, u Sarajevu košarkaše, ovdje košarkašice „Jedinstva“. Ovdje su izvojevane i najveće pobjede košarkaške i rukometne reprezentacije, Mejdan je hram košarke, jednostavno moramo naći načina da Mejdanu vratimo njegov sjaj i da omogućimo da Mejdan što prije ponovo bude spreman ugostiti vrhunske sportiste i nenadmašnu publiku“, rekao je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

„Vlada i Ministarstvo kulture, sporta i mladih kroz pružanje podrške trenažnom procesu sportista imaju dugogodišnju saradnju sa Mejdanom. Mejdan je čvorište i raskrsnica sporta na području Tuzlanskog kantona i kao takav je institucija od značaja za Tuzlanski kanton, te ćemo u narednom periodu iznaći modalitete  da pomognemo Mejdanu da barem vrati svoj raniji sjaj, ako ne i da zasija sasvim novim, jačim sjajem“, riječi su ministra kulture, sporta i mladih Srđana Mićanovića.

Direktor SKPC Mejdan Jasenko Elezović je izrazio zadovoljstvo i istaknuo riječi zahvale za današnju posjetu i spremnost da se pruži pomoć u prevazilaženju ove nedaće.

„Vidljiva je danas jedna velika emocija svih članova današnje delegacije prema Mejdanu. Mi, uposlenici Mejdana danonoćno radimo i ulažemo ogromne napore da sačuvamo ono što se sačuvati može. Očekujemo da se ovih dana izvrši i procjena štete da vidimo kuda dalje. Mejdan će već danas izaći sa humanitarnim računom i brojem telefona putem kojeg će svi zainteresirani moći donirati određena sredstva za pomoć Mejdanu, jer mnogi su sportisti, sportski radnici i istaknute ličnosti izrazile želju da pomogu sanaciju ovog kultnog objekta“ rekao je nakon obilaska Mejdana direktor Elezović, te se svima koji su do sada pružili pomoć zahvalio na brzoj reakciji.

Vezane vijesti

TUZLA