15 C
Tuzla
21.05.2024.

Deminerski timovi FUCZ završili zadatak “Koridor Vc Konjic-Mostar”

U naselju Mladeškovići, pet kilometara jugoistočno od Konjica, završen je deminerski zadatak “Koridor Vc Konjic-Mostar” i od minske opasnosti oslobođeno područje ukupne površine 25. 838 m2.

Kako lokacija na kojoj se odvijao ovaj deminerski zadatak spada pod dio trase na kojoj je JP Autoceste Federacije BiH planirao gradnju autoceste na Koridoru Vc: Konjic (petlja Ovčari) – petlja Mostar, Federalna uprava civilne zaštite angažovala je više deminerskih timova iz Sarajeva, Goražda, Mostara, Livna, Travnika, Busovače i Tuzle kako bi se što hitnije završio ovaj zadatak i stvorili uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju trase autoputa na ovoj dionici. Zadatak je obavljen metodom tehničkog izviđanja.

Tokom radova na ovom zadatku pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A) i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (pancirno zrno 40 mm). Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na zadatku obavili su pripadnici FUCZ za uklanjanje NUS-a.

Federalna uprava civilne zaštite, kao izvođač radova, sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Konjic.

 

Vezane vijesti

TUZLA