11 C
Tuzla
27.09.2023.

Demokratska fronta-Senadin Lavić: SNSD i HDZ iz straha od Komšićeve apelacije vrše pritisak na Ustavni sud

U povodu brojnih optužbi koje dolaze iz SNSD-a i HDZ-a a koje se tiču činjenice da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH da neke odredbe proglasi neustavnim, Demokratska frona je uputila saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

” Povodom brojnih optužbi koje dolaze od strane SNSD-a i HDZ-a, a zbog činjenice da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži da Ustavni sud proglasi neustavnim odredbe koje se tiču vitalnog interesa u Domu naroda i Vijeću naroda RS, oglasio se član predsjedništva Demokratske fronte prof. dr. Senadin Lavić.

Nesuvisle reakcije koje su uslijedile iz redova SNSD-a i HDZ-a, a u kojima se govori o Komšićevom podrivanju dejtonskog poretka, dolaze od onih koji nisu spremni prihvatiti i primijeniti potpunu demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, kao principe koji su ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine.

 

Takvima smeta, pa čak ih i uznemiruje činjenica da ostvarivanje potpune demokratije i vladavine prava, njima oduzima mogućnost da svjesno i planski ostvaruju niz blokada, koje im u konačnici služe kao instrument za političke ucjene, kako bi parlamentarna manjina ostvarivala vladavinu ili vlast koja im ne pripada.

 

Njihove izmišljotine i maštanja u kojima je Bosna i Hercegovina interpretirana kao konstrukt tri konstituentna naroda koji su navodno državotvorni, osim što su netačne, ustvari, jako su opasne i predstavljaju temelj za konstantne etničke podjele i tenzije iz kojih proizlazi konfliktno društvo. Ta mantra o “tronarodnoj zajednici” onemogućava uspostavljanje državnog poretka i vladavinu prava. Zato imamo dominantnu partijsku državu.

 

Njihova sporna argumentacija obmanjuje da se svođenjem kolektivnih prava, na spisak od 4-5 vrlo konkretnih elemenata, koja se tiču kulturnog identiteta etničkih zajednica (dakle, njihovog samoodređenja), stvara neko unitarno uređenje u Bosni i Hercegovini, svakome ko imalo poznaje osnovne oblike državnog uređenje izaziva podsmijeh i nevjericu. Tolika količina neznanja kojima zrače “branitelji kolektivnih prava“ postaje tragikomična, iracionalna i drska.

 

Osim toga, nervozne reakcije SNSD-a i HDZ-a otkrivaju ono što DF već godinama govori, a govori o namjeri tih stranaka da kroz korištenje sadašnjih domova naroda i tih neselektivnih vitalnih etničkih interesa, proizvode njima željenu atmosferu u kojoj je Bosna i Hercegovina “nemoguća” ili “neodrživa” država, te kako izvan etničko-plemenskog modela političkog poretka ne može postojati ništa drugo.

 

U međuvremenu, oni čine sve da kroz borbu za navodna kolektivna prava, redovno isporučuju dio suvereniteta Bosne i Hercegovine susjednim zemljama – Srbiji i Hrvatskoj. To je, naravno, davno uočeno, tako da nama, bosanski i građanski orijentiranim pojedincima i političkim strankama, predstoji odlučna borba da kroz korekcije sadašnjeg političkog sistema učinimo Bosnu i Hercegovinu normalnom zemljom sa potpunom demokratijom i vladavinom prava, u kojoj je građanin temeljni nositelj suvereniteta, najviša politička vrijednost i jednakopravan s bilo kojim drugim građaninom na svakom pedlju Bosne.

 

Evidentna je namjera tih reakcionarnih antibosanskih snaga da kroz bombastične medijske istupe vrše pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer oni neće ili ne znaju živjeti u ambijentu potpune demokratije, već su skloni autokratskim režimima u kojima jedan vlada umjesto svih, što je njihov temeljni problem. Autoritarna svijest je predvorje fašistoidnog političkog sistema gdje nestaje čovjek-građanin i dominira vođa!” navedeno je u saopćenju.

 

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO