15 C
Tuzla
30.05.2024.

Direktor WHO-a: Moguć je kraj akutne faze pandemije u ovoj godini

“Akutna faza” pandemije kovida 19 završiće se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto vakcinisane svjetske populacije, rekao je u petak Tedros Adhanom Gebrejesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Čelnik SZO-a je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvu vakcinu protiv kovida na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedena sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorije Moderne, ova će vakcina u novembru biti spremna za kliničko ispitivanje, a njeno odobrenje je planirano u 2024. “Ova će vakcina biti bolje prilagođena uslovima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom”, rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podržavaju SZO i međunarodni mehanizam Covax za pristup vakcini.

Tek je 11 posto Afrikanaca vakcinisano, što je najniža stopa u svijetu. Taj kontinent mora “šest puta povećati stopu vakcinisanih” protiv kovida da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto vakcinisanih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022, objavio je SZO za Afriku.

RTV Slon / Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA