5 C
Tuzla
04.10.2022.

Divlje svinje svakodnevno uništavaju usjeve poljoprivrednicima u TK

Divlje svinje na poljoprivrednoj parceli poljoprivrednika Sabita Rahmanovića iz Banovića prije par dana uništile su 2 duluma kukuruza. Sav novac i fizička snaga uložena u proteklom periodu otišla je u nepovrat.

“Dole sam imao na dnu njive krompir,nebi ga ni spominjao nije toliko ni važno, ali silažni kukuruz za koji sam se nadao da ću imati tri prikolice traktorske sa nastavcima je uništen. Nanesena mi je šteta od 1200 do 1500 KM” kaže farmer Sabit Rahmanović.

Zbog štete od divljih svinja i suše, hranu za prehranu stoke neće uspjeti obezbijediti.

“Da bi očuvali to mljekarstvo i stočni fond , da nam se nebi ugasio, jer smo na koljenima., ako neko nešto ne poduzme od države, kantona i lokalne zajednice, mi ne znamo šta ćemo i kud ćemo “ ističe Rahmanović.

Iako, rješavanje ovog problema nije u nadležnosti lokalne zajednice, Općinsko vijeće Banovići uputilo je zahtjeve, ka nadležnim institucijama da ukine lovostaj na divlje svinje. A više od 300. hiljada KM planirano je u Budžetu općine Banovići za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, tako da će se pronaći način da se pomogne poljoprivrednicima, kojima su štete na usjevima načinile divlje svinje.

To je ta budžetska pozicija poticaja poljoprivredne proizvodnje kroz koju ćemo mi pokušati u Pravilniku ugraditi uslove, odnosno kriterije da se poljoprivrednim proizvođačima na osnovu nalaza i mišljenja komisije koju će opština formirati izdvoje određena sredstva, kako bi se dio te štete nadoknadio” kaže Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Sabit Rahmanović je samo jedan u nizu poljoprivrednika sa područja Banovića i TK kojima su štete na usjevima načinile divlje svinje. Međutim za razliku od Republike Srpske, u Federaciji BiH divlja svinja nije proglašena štetočinom.

“Molim, molim i smatram da neko nešto treba da poduzme, ne mogu biti divlje svinje preče i psi lutalice od našeg stanovništva i ljudstva, koji se bori ovo je čisto preživljavanje” ističe Sabit Rahmanović.

Zahtjev poljoprivrednika ka resornom federalnom ministarstvu da se divlje svinje proglase štetočinom upućen je već odavno, a što bi lovcima omogućilo odstrel tokom cijele godine. Međutim, odgovora i pomoći za sada nema. Da li svjesno ili nesvjesno, poljoprivreda i njen razvoj u našoj zemlji se guše.

POSLJEDNJE DODANO