15 C
Tuzla
22.05.2024.

Do 10. juna upis druge generacije u Srednju Savremeno umjetničku školu u Tuzli

Odgoj i obrazovanje djece i mladih u 21. stoljeću, u vremenu kada tehnologija napreduje iz dana u dan, te kada se obrazovni sistem često susreće sa prelaskom na online model izvođenja nastave kao alternativno rješenje, jedan od najzahtjevnijih zadataka za roditelje ali i nastavno osoblje jeste održati pažnju djece. Upravo iz tog razloga osnovana je Privatna ustanova Mješovita srednja „Savremeno-umjetnička škola“ u Tuzli koja ove godine vrši upis druge generacije polaznika.

Mi smo u martu imali upis u martovskom predroku s obzirom da su suosnivači Pozorište i Udruženje mladih Tuzle koji u maetu slave godišnjicu, mi smo se zarekli da ćemo u martu održati taj pred rok, a u periodu od 16. maja do 10. juna je po zakonu raspisan prvi junski rok za upis u 2022./2023. godinu za koji mi još imamo deset mjesta”, rekao je Adnan Mujkić, profesor u Privatnoj ustanovi Mješovita srednja „Savremeno-umjetnička škola“ u Tuzli. 

Kroz primjenu savremenih metoda učenja i praktikovanja specifičnih modela kreativne dramske pedagogije, Savremeno-umjetnička škola u Tuzli na jedan inovativan pristup želi doprinijeti poboljšanju kvalitete obrazovanja. Prije same prijave na konkurs, sa budućim učenicima obavlja se intervju gdje im se prezentuje rad i djelovanje škole, kao i sve kompetencije koje im ova škola omogućava pri samom završetku. Upisom u Savremeno-umjetničku školu u Tuzli, učenici pohađaju dva smijera.

Zaista želimo da ovaj model škole zaživi u onim učenicima koji će biti nosioci društvenih promjena. Dva smjera koja mi upisujemo jedno umjetničko drugo više društveno odgovorno. U pitanju je izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije, a s druge strane omladinski lider je jedno savremeno popularno zanimanje” , kazao je Mujkić. 

Prvi razred Savremeno-umjetničke škole u Tuzli mogu upisati djeca do navršene 17. godine života. Trenutno u ovoj školi postoje dva načina obrazovanja, tačnije učenici koji su u statusu redovnog obrazovanja, te učenici u paralelnom sistemu obrazovanja. Nakon konkursne procedure, učenici koji su zadovoljili sve uslove i kriterije pristupit će prijemnom ispitu koji se održava dva dana.

Oni provedu dva dana sa nama gdje upoznaju naše profesore i njihovn ačin rada, prođu kroz osnovne vježbe, gdje najvažnije ne postoji posebna primjena, nego da mi primijetimo koliko oni žele i koliko su spremni da saslušaju uputu i postupe po toj uputi. Radimo različite vježbe dramskog tipa” istakla je Amila Beširović, profesorica u u Privatnoj ustanovi Mješovita srednja „Savremeno-umjetnička škola“ u Tuzli.

Budućim učenicima koji žele biti dio zajednice Savremeno-umjetničke škole boduje se uspjeh koji su ostvarili tokom osnovne škole, zatim njihove umjetničke ali i organizacione kompetencije, ali i njihova očekivanja koja su se mogla vidjeti prilikom intervjuisanja kako bi svi imali jasna usmjerenja šta žele postići tokom četiri godine školovanja u ovoj ustanovi.

Vezane vijesti

TUZLA