14 C
Tuzla
19.04.2024.

Dobri rezultati eksterne mature prednost pri upisu na fakultet

Dženana Halilović, učenica generacije u JU Srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi u Tuzli nakon završetka srednje škole, obrazovanje želi nastaviti u Sarajevu na Internacionalnom Burč Univerzitetu. Smatra kako je polaganje eksterne mature važan faktor koji učenicima pomaže i daje dobre smijernice u kom pravcu žele nastaviti svoje obrazovanje.

Ono što je jako važno napomenuti, što je veliki značaj jeste da ona pomaže pri odabiru upisa na fakultet, i to je ono što se boduje prilikom upisa na fakultet. Također, eksterna matura je važan segment koji nam može pomoći da shvatimo u kojoj oblasti se najbolje pronalazimo i da se odlučimo na koji ćemo fakultet”, rekla je Dženana Halilović, maturantica JU Srednje Ekonomsko-trgovinske škole Tuzla.

Pored Dženane, eksternu maturu danas je polagalo više od 2.500 učenika završnih razreda gimnazije, tehničkih i umjetničkih škola sa područja Tuzlanskog kantona, koji su kroz integralne testove pokazali nivo znanja usvojen tokom četiri godine školovanja, i čiji rezultati će nositi određen broj bodova prilikom upisa na fakultet.

Značaj eksterne mature ogleda se u poboljšanju kvaliteta znanja učenika. Eksterna matura je zadnji završni ispit”, navodi Edis Hodžić, direktor JU Srednje Ekonomsko-trgovinske škole Tuzla.

Mislim da smo lider u Bosni i Hercegovini u ovom procesu. Preko 2.500 učenika danas polaže, plus 13 učenika koji nisu sa područja Tuzlanskog kantona. Učenicima želim puno uspjeha i da na osnovu ovih rezultata upišu fakultete i da nastave da rade u korist naše države”, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Kada je riječ o eksternim maturama za srednjoškolce, ove godine na području Tuzlanskog kantona po prvi put se realizuje sveobuhvatno polaganje i to u svim srednjim strukovnim školama i gimnazijama. Iako su svi učenici imali polaganje u isto vrijeme, testovi u srednjim strukovnim školama razlikovali su se od testova u gimnazijama.

Dakle, učenici srednjih strukovnih i ostalih škola prije svega polažu integralni test od tri predmeta, dok će učenici gimnazija polagati više predmeta koji obuhvataju opće njihove predmete, dok će još u periodu od 7. do 13. juna polagati izborne predmete, one predmete koje su najviše izučavali u svojim srednjim školama”, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK .

Bodovanje integralnih testova eksterne mature vrši se softverski, dok će stručna komisija biti zadužena za pregled rezultata izbornih predmeta. Za razliku od eksterne mature za osnovne škole koja je imala za cilj samo provjeru znanja i gdje su svi učenici položili, kod eksterne mature u srednjim školama za one koji ne polože u prvom roku, nakon rezultata bit će objavljeni i drugi rokovi za polaganje.

Također, u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona danas su boravili i predstavnici iz raznih komisija Evropske unije koji su pratili proces eksterne mature koji će biti model za uspostavljanje državne mature na nivou Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA