6.7 C
Tuzla
25.02.2024.

Dodjela Emmyja ove godine virtualno i uživo

Bez crvenog tepiha, bez glamuroznih zvijezda u publici i bez “Igara prijestolja” – ovogodišnji Emmyji bit će radikalno drugačiji od prethodnih, ali su producenti učinili sve da se održi prva velika holivudska dodjela nagrada u doba pandemije.

Komičar Jimmy Kimmel bit će domaćin 72. ceremonije dodjele Emmyja u nedjelju i vodit će je iz praznog kazališta u Los Angelesu, u kojem su mjere kretanja još uvijek strogo ograničene. Nominirani će ceremoniju pratiti iz svojih domova.

Organizatori potiču dobitnike da budu kreativni u govorima i opušteni, pa su tako pozvani da budu u pidžamama umjesto u haljinama i odijelima.

“Gledanost Emmyja godinama pada. Ako ništa drugo, ovo je prilika da se stvari malo prodrmaju, da dodjela bude kao nikada prije. Pa čak i ako ispadne potpuna katastrofa, bit će barem zanimljiva katastrofa. I to je zbilja ono što svi žele u 2020.”, kazao je Libby Hill, urednik televizijskih nagrada IndieWirea.

Najviše nominacija, i to nevjerojatnih 26, imaju “Čuvari” HBO-a, većinom u kategorijama mini serija.

Jeziva adaptacija stripa koja se prikazuje od listopada obračunava se s povijesnim američkim rasizmom, policijskim nasiljem čak i nošenjem maski.

Serija je oduševila kritičare i publiku.

“Čuvari govore o trenutku u kojem živimo”, kaže Hill, koji seriji predviđa mnogo nagrada.

Ko će naslijediti ‘Igre prijestola’?

Budući da je završila HBO-ova serija “Igre prijestolja”, rekorder po broju dobivenih Emmyja, borba za nagrade u kategoriji dramskih serija bit će puno napetija.

“Olakšanje je za HBO da imaju (seriju) ‘Nasljeđe’ u pravo vrijeme”, rekao je kolumnist Deadlinea Pete Hammond.

Serija o moćnoj obitelji koja upravlja medijskim carstvom dobila je Emmy za prvu sezonu, a sada je za drugu nominirana u 18 kategorija.

Jednak broj nominacija dobila je i Netflixova serija “Ozark”, mračna priča o pranju novca na američkom srednjem zapadu.

Netflixove su serije dobile rekordnih 160 nominacija, pa se tvrtka nada da prvi put osvojiti i neke od glavnih nagrada.

Iza njih vrebaju serija o britanskoj kraljevskoj obitelji “Kruna” te “The Mandalorian” koji se nastavlja na Ratove zvijezda, a već je ovoga tjedna osvojio pet Emmyja u tehničkim kategorijama za kompaniju Disney+.

Emmy susreće Velikog brata

Glavni kandidati za najbolju komediju su prijašnja pobjednica “Čudesna gospođa Maisel”, priča o kućanici koja postane standup komičarka, te “Schitt's Creek”, kanadska serija koja je u petoj sezoni, a dosad nije imala nijednu nominaciju. Postala je hit nakon što je potpisan ugovor s Netflixom za emitiranje zadnje sezone.

Glasači “znaju da je to zadnja prilika serije. To je velika šansa”, navodi Hammond.

Više od trećine svih nominacija osvojili su crni glumci, a nagradu za životno djelo dobit će Tyler Perry.

Afroamerički mogul zabavne industrije poznat je kao zagovornik veće raznolikosti u Hollywoodu i platio je troškove pogreba žrtava policijskog nasilja, uključujući i Georgea Floyda.

Očekuje se da će mnogi govornici na dodjeli govoriti o rasizmu, dok će iznimno liberalni Hollywood vjerojatno kritizirati Donalda Trumpa.

Tema nekih od dobitnika na ceremoniji, koju Kimmel najavljuje kao “Emmy susreće Velikog brata”, vjerojatno će biti i pandemija koja je osobito teško pogodila Sjedinjene Države.

IZVOR: RTV Slon/Hina

Vezane vijesti

TUZLA