13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Dogovor o osnivanju Radnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju

O aktivnostima koje je potrebno poduzeti prije osnivanja Radnog centra u okviru JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla razgovarali su danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković sa predstavnicima ove institucije i Vijeća roditelja.

Zahvalivši Vladi TK na izuzetnoj saradnji koja je rezultirala otvaranjem Odjeljenja za radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, predstavnici Ustanove i Vijeća roditelja ukazali su na potrebu prilagođavanja postojećih pravnih okvira novim uslovima.

Pomjeranjem dobne granice za korisnike usluga Radnog centra do 27 godina i dozvolom za upis i onim osobama koje su završile srednju školu, a još nisu diplomirali, rečeno je ovom prilikom, bila bi ispunjena dva uslova formalno-pravne prirode i otvoren put ka bržem i efikasnijem osnivanju Centra.

Premijer Hodžić naglasio je da će u interesu učenika Zavoda i unaprjeđenja rada ustanove biti urađene sve potrebne aktivnosti a daljnji koraci bit će sagledavanje dobrih praksi iz okruženja u ovoj oblasti.

Vlada TK i resorna ministarstva već su svojim aktivnostima pokazali da Zavod tretiraju kao ustanovu od posebnog značaja ali će zbog kompleksnosti materije, kazao je ovom prilikom ministar Baraković, biti potrebno sagledati sve aspekte i mogućnosti izmjena normativa i dopuna postojećih zakona.

Naglasivši da su zajednički sastanci najbolji put da se pronađe najbolje rješenje, ministar Džidić je ovom prilikom sa prisutnima razgovorao i o Zakonu

o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam.

Vezane vijesti

TUZLA