10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji” promoviran u Tuzli

Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji” prikazan je sinoć u Tuzli u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, a nastao je u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke te u sklopu platforme Zemlja-Voda-Zrak (ZVZ).

Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana. Film govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

”Voljela bih da ove priče podstaknu ljude na veći angažman u njihovim lokalnim zajednicama te da uzmu aktivno učešće u rješavanju problema i da vrše veći pritisak na donosioce odluka u njihovim sredinama. Do sada je bio slučaj da uvijek čekamo da neko drugi riješi naše probleme jer smo postali inertni i apatični, trujemo se godinama,
a ne radimo ništa s tim u vezi. Važnost ovog projekta je što smo povezali Tuzlu, Mostar i Banja Luku, a razmjenom pozitivnih iskustava sigurno ćemo podstaknuti široke mase na veći angažman i društvenu odgovornost. Zahvalni smo donatoru i njihovom programu BHRI što su podržali ovakve priče koje imaju veliki značaj za naše društvo”, kazala je Horić.

U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

”Informirali smo javnost kako je pitanje zagađenja i uništavanja životne sredine nužno posmatrati kao ekološko nasilje, što nam omogućava da postavimo ekološke probleme kao bezbjedonosne probleme. Ovi bezbjedonosni problemi ne poznaju političke granice, već kao što smo čuli, zagađenje Neretve direktno utječe na zagađenje Jadrana; ili živa i kadmijum iz Tuzle završavaju u Dunavu”, istaknuo je Arsenijević, dok je Šehabović dodala: ”Književna priča ZVZ govori o svjedočenjima ljudi koji su direktni učesnici i stradalnici procesa postratne privatizacije i posljedičnog uništavnaja životne sredine. To je priča o initmnom stradanju, ali o solidarnosti koja daje nadu u mogućnost zajedničkog rada i života. Iako su priče iz cijele BiH, posvećene su mom rodnom gradu Tuzli”.

Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru te je iznio nevjerovatne podatke o aktivnom ekološkom nasilju u Hercegovini koje traje već nekoliko decenija.

Nakon promocije u Tuzli očekuje nas sarajevska premijera dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji” koja će biti održana u ponedjeljak, 28. juna u 16 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative.

“Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnost.
Više informacija o događaju i cijeloj platformi možete naći na web stranici platforme www.zemljavodazrak.com.

 

Vezane vijesti

TUZLA