27 C
Tuzla
18.07.2024.

Dom naroda usvojio Zakon o povećanju naknada za tuđu njegu i pomoć najtežim ratnim invalidima

U setu boračkih zakona iz dnevnog reda vanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, delegati su u  toku zasjedanja usvojili i posljednji, peti, Zakon o izmjeni zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji nalaže povećanje novčanih mjesečnih naknada za najteže grupe ratnih vojnih invalida kojima su za svakodnevno preživljavanje potrebni tuđa njega i pomoć.

Predlagači Zakona su delegati Jasmin Duvnjak i Senad Čeljo, a nalaže povećanje za 200 posto naknada za tuđu njegu i pomoć ratnim vojnim invalidima prve grupe invalidnosti, za 140 posto invalidima druge grupe, a za sto posto ratnim vojnim invalidima treće grupe.

Riječ je o ukupnom unapređenju statusa oko 600 pripadnika ove boračke kategorije, kazao je jedan od predlagača Zakona Jasmin Duvnjak.

Mujo Aganović je uime Saveza ratnih invalida paraplegičara FBiH, uz zahvalnost delegatima, kazao da će članovi te asocijacije i ubuduće podržavati sve inicijative koje su u funkciji unapređenja stanja u državi Bosni i Hercegovini.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA