25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Donesena odluka: U bh diplomatiji moći će se koristiti samo državna obilježja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, potpisala je Odluku kojom se uređuje i uređuje način ponašanja zaposlenih u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u skladu sa Zakonom o grbu BiH, Zakon o zastavi BiH i Zakon o državnoj himni BiH.

U svojoj odluci navodi se da MVP i DKP koriste grb, zastavu i himnu BiH u skladu sa zakonima BiH, uzimajući u obzir zakone, druge propise, praksu i postojeće okolnosti u državi primateljici.

„Svi djelatnici MVP-a BiH i DKP-a BiH dužni su odmah pisanim putem obavijestiti pomoćnika ministra za opće poslove i načelnika Odjela za diplomatski protokol u MVP-u BiH, odnosno načelnika DKP-a BiH ukoliko uoče fizički ili drugi nedostatak. u grbu ili zastavi Bosne i Hercegovine koji su javno korišteni, izloženi ili izloženi od strane MVP-a BiH ili DKP-a BiH, odnosno ako uoče da grb ili zastava izgleda neprikladno za upotrebu ili nije prikladan za javnost prikaz“, stoji u odluci. Osim toga, propisana je reakcija u slučaju saznanja da je grb ili zastava BiH javno korišten, istaknut ili istaknut od strane MVP-a ili DKP-a na način suprotan odredbama Zakona o grbu BiH. BiH ili Zakona o zastavi BiH.na način suprotan odredbama Zakona.

„Pomoćnik ministra za opće poslove u MVP-u i pročelnik DKP-a dužni su, po vlastitom znanju ili po primitku obavijesti djelatnika MVP-a H ili DKP-a, odmah pokrenuti postupak zamjene grba odn. zastavu BiH Šef DKP-a je dužan, po vlastitom znanju ili po primitku obavijesti djelatnika DKP-a, bez odgađanja pisanim putem obavijestiti ministra vanjskih poslova BiH: i Hercegovina javno korištena, istaknuta ili prikazane na način suprotan odredbama Zakona o grbu BiH ili Zakona o zastavi BiH tijekom bilateralnih ili multilateralnih susreta, natjecanja ili drugih skupova koje organizira država primateljica,strana diplomatsko-konzularna predstavništva ili međunarodne organizacije akreditirane u državi primateljici, odnosno ako država primateljica, strano diplomatsko-konzularno predstavništvo ili međunarodna organizacija nije istakla zastavu BiH tijekom takvih sastanaka ili okupljanja, ili je istakla zastavu BiH zajedno s drugim zastavama BiH “, stoji u rješenju i zaključuje da za nepoštivanje odredbi ove Odluke slijedi prekršajna i stegovna odgovornost sukladno zakonu i propisima.stoji u rješenju i zaključuje da se za nepoštivanje odredbi ove Odluke snosi prekršajna i stegovna odgovornost sukladno zakonu i propisima.stoji u rješenju i zaključuje da se za nepoštivanje odredbi ove Odluke snosi prekršajna i stegovna odgovornost sukladno zakonu i propisima.

rtvslon.ba/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA