18 C
Tuzla
13.06.2024.

Donirana oprema za Banku matičnih ćelija u vrijednosti od 170 000 KM

Zajedničkim snagama narod Države Kuvajt i organizacija Al Najat Charity Kuwait, Islamska zajednica BiH, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka prikupili su potrebna sredstva za nabavku opreme za Banku matičnih ćelija, koja je izuzetno važna u procesu liječenja pacijenata oboljelih od malignih bolesti. Vrijednost donirane opreme iznosi 170 000 KM i danas je uručena Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, gdje je smještena Banka matičnih ćelija.

Kao domaćin direktorica Zavoda, dr. Aida Đozo, toplom dobrodošlicom ugostila je dr. Mohammada Al Ansarija iz Alnajat Charity Kuwait, dr. Senaida Zajimovića – direktora Vakufske direkcije IZ BiH i Fikreta Kubata – direktora „Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka”, kojima su uručene zahvalnice za doprinos u ovoj nabavci.

Izražavamo veliku zahvalnost svim akterima projekta nabavke opreme za Banku matičnih ćelija Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH. Na prvom mjestu, zahvalnost dugujemo prijateljskom narodu i državi Kuvajt i organizaciji Al Najat, Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, i naravno, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka, koje je sa svojom bezrezevnom posvećenošću i posebnim senzibilitetom vodilo ovaj projekat do uspješnog okončanja.

Savremena oprema donirana Zavodu služiće kao dugotrajno dobro pacijentima oboljelim od zloćudnih bolesti krvi i krvotvornih organa, u postupku njihovog liječenja metodom autologne transplantacije matičnih ćelija.

Savremena oprema donirana Zavodu doprinijeće, također, značajnom povećanju kvalitete rada uposlenika Zavoda, tj. naših zdravstvenih profesionalaca, koji će se osjećati mnogo sigurnije u svom radu, koristeći novu, modernu opremu, odabranu u skladu sa važećim međunarodnim i domaćim standardima”, izjavila je direktorica dr. Aida Đozo.

Donirana oprema će služiti za pohranu matičnih ćelija pacijenata, koji su u procesu autologne transplatacije koštane srži, a među kojima su i djeca oboljela od raka. Ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelih pacijenata, kojima transplatacija koštane srži spašava život.

Uvijek je zadovoljstvo moći biti na usluzi našoj društvenoj zajednici, a posebno onim dijelovima društva kojima su naša podrška i pomoć najpotrebnija.

Kroz ovaj projekat stojimo uz pacijente oboljele od malignih bolesti, kao i istu kategoriju djece, te se nadamo da će ovo biti dodatni poticaj za lakši put do ozdravljenja.

Ponosni smo na saradnju sa Udruženjem Srce za djecu i ovo je samo još jedan projekat u nizu na koji smo isto tako ponosni.

Zahvaljujemo se narodu Države Kuvajt i organizaciji Al Najat što su uvijek tu kada zatreba.”, rekao je dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH.

Vezane vijesti

TUZLA