15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Državljanstva BiH se odreklo više od 90 hiljada ljudi

U posljednjih 20 godina državljanstva BiH se odreklo 93.210 ljudi, a samo u prošloj godini do 10. decembra iz knjige državljana ispisale su se 2.802 osobe.

Naime, ovaj trend odricanja državljanstva BiH nastavljen je uprkos pandemiji, koja je skoro dvije godine prisutna.

“U postupku odricanja državljanstva BiH stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu”, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH.

Dodaju da je veći broj lica koja se odriču državljanstva BiH u potpunosti integrisan u sredinama u kojima žive u inostranstvu, čak puno više nego u BiH.

“Pojedini puno bolje govore njemački nego maternji jezik”, ističu oni.

Dodaju da se odricanje najčešće vrši u korist sticanja državljanstva Njemačke i Austrije.

“Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM”, pojasnili su iz MCP BiH.

Prema podacima koji su nam dostavljeni iz resornog ministarstva, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva, i to njih 9.125, dok je godinu dana ranije to bilo 8.344.

Prema podacima MCP BiH, kada je riječ o sticanju državljanstva BiH, u 2021. godini 431 osoba je postala bh. državljanin.

“Naše državljanstvo najviše su tražili državljani Crne Gore, Turske, Sirije i Egipta”, kazali su iz MCP BiH.

RTV Slon/Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA