10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Dvodnevna redovna sjednica VSTV-a BiH počinje danas u Sarajevu

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 21. i 22. decembar na kojoj će, među ostalim, biti pokrenuta procedura izbora novih članova ovog regulatornog tijela.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrana i Informacija o realizaciji planiranih aktivnosti iz Programa reformi BiH za 2022. godinu, kao i Prijedlog Programa rada VSTV-a za 2023. godinu, potvrđeno je Feni iz ove institucije.

Jedna od tačaka dnevnog reda zasjedanja odnosi se na odgovore VSTV-a BiH na pitanja koja je Evropska unija dostavila pred Šesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, koji je održan 8. i 9. decembra.

Prijedlog novih kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini i Prijedlog izmjena i dopuna Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta u sudovima s fokusom na predmete organiziranog kriminala, također, su na dnevnom redu.

Na sjednici VSTV-a bit će razmatran i Prijedlog stalnih komisija za izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH s fokusom na Poglavlje 2. koje se odnosi na postupak odabira i imenovanja.

U sklopu provedbe konkursne procedure za izbor predsjednika Suda BiH planirana je tačka dnevnog reda posvećena utvrđivanju prijedloga ocjena rada za aktuelnog predsjednika tog suda Ranka Debeveca, koji je ujedno i jedini kandidat za tu poziciju, a čiju je prijavu verificiralo nadležno podvijeće.

Prema ustaljenoj proceduri, na sjednici VSTV-a BiH bit će imenovan određen broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA