22 C
Tuzla
12.08.2022.

Efendić: Pogađa nas negiraje genocida, ne može se graditi suživot na neistini

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Fadila Efendić smatra da je, godinu dana nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, primjetno manje slučajeva negiranja genocida u javnosti.

– Pozitivno je to što je bivši visoki predstavnik nametnuo zakon, jer da to nije uradio bilo bi mnogo više negiranja i vrijeđanja. Nakon nametnutog zakona makar se umanjilo vrijeđanje porodica i preživjelih žrtava. Najviše mi je krivo što se ne kažnjavaju političari koji negiraju genocid – istakla je Efendić u izjavi Feni.

Naglašava da i dalje ima onih koji ne priznaju genocid te da se iz godine u godinu umanjuje taj stravičan zločin kao da se ništa nije desilo.

– Genocid se desio, i naši najmiliji su ubijeni na najstravičniji način te nas pogađa negiranje genocida. Ne može se graditi suživot na neistini – poručila je Efendić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila sina i supruga.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je u julu prošle godine, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom je uveo zabranu i kažnjavanje negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćih sudova.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO