22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Eksternu maturu na području TK polagalo 3810 učenika

Testovi koji sadrže pitanja iz svih predmeta osim izbornih našli su se danas ispred učenika završnih razreda osnovnih škola koji su polagali eksternu maturu kako bi se izmjerila prosječna vrijednost znanja učenika.

Na području Tuzlanskog kantona polaganu mature pristupilo je 3810 učenika. Učenici osnovnih škola sa područja Tuzle eksternu maturu polagali su u Sportsko-kulturno-privrednom centru Mejdan, a budući da se matura u svim školama na kantonu odvijala u isto vrijeme, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona posjetio je Osnovnu školu “Doborovci” u Gračanici, jednu od udaljenijih obrazovnih ustanova, kako bi pokazao jednakost eksterne mature u svim školama.

Želim naglasiti da smo došli ovdje da pokažemo da nam je svaki učenik na području TK važan i da proces matur mora biti jednak u svim osnovnim školama. Ovdje sam poželio sreću učenicima u radu jer znam da su oni i njihovi roditelji posljednjih dana bili pod stresom”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Cilj eksterne mature jeste provjera znanja učenika kako bi se na osnovu rezultata rangirali kandidati za upis u srednje škole bez polaganja prijemnih ispita. Za razliku od prethodnih godina, ove godine uvedena je jedna novina, a to je da će se zadaci iz matematike i fizike ručno ispravljati u Pedagoškom zavodu kako bi se dobila što kvalitetnija slika o nivou znanja iz ovih predmeta.

Nadamo se da će učenici pokazati ono što su učili ovih devet godina i da će kroz maturu pokazati koja su to dostignute razina znanja. Nama je izuzetno drago da ova matura se provodi jedino na podrucju TK u cjelokupnoj u BiH koja je jedna Evropska agenda koja će pokazati dokle su naši učenici stigli”, istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK .

Također, ove godine uvedena je i praksa da nastavnici i profesori volonterski provode ovu maturu. U osnovnoj školi “Doborovci” prije provođenja eksterne mature pripremljeni su svi tehnički uslovi tako da učenici mogu raditi testove koje im je dostavio Pedagoški zavod.

Učenici su se pripremali sa svojim nastavnicima tokom proteklih devet godina tako da je ovo za njih danas samo svečani trenutak prilikom izrade zadataka na eksternoj maturi”, rekao je Senad Zaketović, direktor O.Š “Doborovci” Gračanica.

Prethodnih godina rezultati eksterne mature bili su u padu zbog online modela izvođenja nastave, zbog čega iz Pedagoškog zavoda ističu kako se ove godine nadaju boljim rezultatima. Testovi iz ostalih predmeta ocjenjivat će se putem skenera kao što je to bio slučaj i ranije.

Vezane vijesti

TUZLA