22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

Empatično liderstvo: Ključ uspješnih timova i pravilo za uspješan bizinis!

U subotu je u Tuzli, svečanom dodjelom priznanja najuspješnjim Bosnakama i Hercegovkama, završen jubilarni peti po redu, Festival savremene žene. Tokom tri festivalska dana, na više lokacija organizirano je više od 50, kako offline tako i online panel diskusija, mentorskih sesija i radionica, promocija, performansi i drugih pratećih sadržaja.

“Hrabro ženski“ moto je kojim su uspješne žene iz BiH i svijeta govorile o novim dostignućima i trendovima, ali i pod kojim su nudile situacijske odgovore na sve veće izazove sa kojima se suočava društvo.

Timski rad, motiviranost i liderstvo, zasigurno je tema koja otvara nove perspektive i koja gradi društvo uspješnih. No znamo li ko su liderke i lideri, znamo li šta je liderstvo i kakvo bi, zapravo liderstvo danas trebalo biti ? O izazovima i poziciji liderstva govorila je Larisa Halilović, međunarodna ekspertica za razvoj timova i biznisa.  

Liderstvo u biti znači voditi- vođenje ljudi i jako je važno da bismo imali zdravo društvo, da bismo imali uspješne timove. Da bismo mogli ostvarivati ciljeve potrebno je znati kako na dobar način voditi ljude ka ostvarivanju tih ciljeva”, kazala je Larisa Halilović – međunarodna ekspertica za razvoj timova i bizinisa. 

Koliko puta ste čuli ili ste bili u situaciji da, primjera radi na oglasima za posao pročitate da od vas očekuju da ste spremni za timski rad, koliko puta ste se našli u situaciji da neko od vas očekuje angažiranost i motiviranost, da vam nude rad u podsticajnom i dinamičnom okruženju ??

S druge strane, koliko puta su vaša poslovna ili karijerna očekivanja iznevjerana, koliko puta ste se razočarali u vašeg neposrednog rukovodioca, šeficu, šefa, koliko puta ste imali osjećaj da ste izloženi stalnom stresu a nemate hrabrosti da doneste odluku da napravite promjenu ?

Koja je vaša krivica i odgovornost a koja je pak odgovornost menadžera ili menadžerice vašeg tima? Odgovori su u liderstvu i to onom autentičnom i empatičnom.

Po mom ličnom iskustvu, liderstvo postoji u raznim oblicima čak i u nauci postoji namjanje šest različitih stilova vođstva, koji se apliciraju u različitim kontekstima. Mi u BiH imamo karakteristične stilove vođstva koji su prisutni i ja nisam sigurna da bih lično birala baš takav način vođenja. Jer na međunarodnoj sceni ono što se zagovara je autentično i empatično liderstvo, liderstvo koje čovjeka i brigu o čovjeku stavlja u centar pažnje“, istakla je Halilović.

Koristeći iskustvo u lokalnom i međunarodnom kontekstu, kroz vođenje timova, projekata i organizacija, zahvaljujući angažmanima kao međunarodna ekspertica, trenerica, mentorica i konsultantica u oblastima emocionalne inteligencije, liderstva i menadžmenta, te jačanja vještina timova i pojedinaca, Halilović nam daje savjete kako biti uspješna liderica.

Ja bih se više fokusirala na to šta čini uspješne liderke i lidere u savremenom svijetu, a po mom iskustvu, to su soft skils osobine, odnosno emocionalna inteligencija, koja je ključna. Jer znate, vi možete doći do jednog nivoa sa tehničkim znanjem, posebno kada se radi o najbrže rastućim industrijama kao što je IT sektor, vi možete napredovati do jednog nivoa tako što ste jako dobri u IT-iju, programiranju, u tome što ste inžinjer ili inženjerka, međutim da biste bili prava liderka ili lider, potrebno je da razvijete osobine socijalne i emocionalne inteligencije, a to znači razumjeti sebe, poznavati sebe, šta je to što nas aktivira, što nas motivira, kako se rukovoditi emocijama i reakcijama. Drugi element toga je razumjeti druge ljude – jer vi da biste vodili druge ljude sa sobom, da biste ih motivirali, potrebni je da razumijete njihove vrijednosti, njihove potrebe, ono što je njima važno. A onda postoji taj jako bitan faktor, kako motivirati i sebe i druge. Jer znate, u svijetu koji se jako brzo mijenja, u svijetu gdje imamo toliko svakodnevnih problema i na lokalnom i na globalnom nivou, jedan od ključnih faktora za biti uspješna liderka ili lider je upravo moći motivirati sebe i kada nam je teško, a još veći izazov je kako druge pokrenuti da vjeruju u to što rade, da žele da čine dobro, da žele da prave pozitivne promjene, i u poslu da žele i da mogu koristiti svoje vještine da mogu ostvariti svoje ciljeve. I naravno pored svega toga, potreban je stalni rad na sebi. Učenje i rad na sebi”, navela je Larisa Halilović – međunarodna ekspertica za razvoj timova i bizinisa

I poslušajmo savjet i motivirajmo se učeći i radeći na sebi, pa vam preporučujem i dva TEDx talka naše sagovornice : Emocionalna inteligencija u umjetnom svijetu i Temeljne vrijednosti: tvoj unutarnji kompas koji su dostupni su na globalnoj TED.com platformi.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO