19 C
Tuzla
26.02.2024.

EU izdvaja milijarde za zajedničko regionalno tržište

Evropska komisija je prije nekoliko dana na sastanku sa zapadnobalkanskim liderima u Tirani predstavila investicioni plan za zapadni Balkan vrijedan gotovo 30 milijardi evra, ali da bi novac stigao potrebno je da zemlje u regionu učine više na integrisanju regionalnog tržišta.

Naglašeno nam je da je EU pokazala da prelazi s riječi na djela, i da je još od 2018. godine, kada je predstavljena nova strategija za region, učinjeno nekoliko važnih koraka kako bi se regionu pomoglo na njegovom putu ka EU.

O ovom investicionom paketu je prilikom njegovog predstavljanja govorio i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, prilikom njegove posjete Tirani, kada je naglasio da će za ovaj plan biti potrebno bolje ekonomsko integrisanje regiona.

“Od ekonomskog investicionog plana neće biti puno efekata ako ekonomije zapadnog Balkana ne budu radile kao jedna. Plan će biti uspješan samo ako region uspostavi zajedničko tržište, što je važan projekt koji je lansiran prošle godine”, rekao je Varhelji.

Podsjećanja radi, Evropska unija je prošlog oktobra prilikom predstavljanja Paketa proširenja najavila da će u narednom sedmogodišnjem periodu regionu biti kroz Instrumente pretpristupne pomoći stavljeno na raspolaganje devet milijardi evra grantova, te dodatnih oko 20 milijardi kroz investicije i javno-privatna partnerstva.

Naši sagovornici ističu da je prvi test za ovaj projekat uvođenje besplatnog rominga u regionu od jula ove godine, koji treba da demonstrira da je region spreman da ukida barijere i da se otvara prema susjedima.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju, koji je ispred zemalja regiona zadužen za implementaciju projekata s EU, ističe da je još prisutna značajna razlika između vizije i realnosti u realizaciji zajedničkog tržišta, ali da je ukidanje rominga ohrabrujući korak.

“Moramo nastaviti odlučno raditi s našim evropskim partnerima kako bi naši građani mogli koristiti i besplatni roming u EU i građani EU u našem regionu”, rekla je ona.

Naredna prilika da se razgovara o zajedničkom tržištu i investicionom planu biće u Berlinu, na sastanku Berlinskog procesa, pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel.

O Berlinskom procesu, zajedničkom tržištu i učešću BiH bilo je riječi i na sjednici Savjeta ministara BiH.

“Ministarstvo spoljnih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenuće relevantne procedure za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata samita u Berlinu”, istakli su oni.

Četiri slobode

Zajedničko ekonomsko tržište je regionalna inicijativa koja bi, po uzoru na evropsko zajedničko tržište, na ekonomski prostor zapadnog Balkana uvela četiri slobode, odnosno slobodu kretanja rada, robe, usluga i kapitala kroz cijeli region bez birokratskih prepreka.

Tako bi građanin bilo koje zemlje regiona bez ikakvih prepreka mogao da se zaposli u bilo kojoj drugoj zemlji regiona, ili da razmjenjuje robu i usluge, ali i da ulaže kapital bez barijera.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA