15 C
Tuzla
23.02.2024.

EU najavila tri nova lijeka protiv korone do oktobra

EU planira da do okrobra razvije i odobri za upotrebu tri nova lijeka protiv kovid-19 koji će tretirati i posledice tzv. “produženog kovida” koje traju nedjeljama i mjesecima nakon izliječenja primarne infekcije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides, kaže da je za sada u EU, protiv korona virusa autorizovan samo Remdesivir, a da bi do kraja godine broj novih lijekove za tretiranje posljedica kovid-19 mogao da se popne na pet.

“Ključno je da pored vakcina ubrzamo rad na prozvodnji lijekova protiv kovid-19 kako bi pomogli ljudima koji imaju dugoročne posljedice ove bolesti. Cilj je da do okotobra razvijemo i autorizujemo tri nova lijeka protiv kovdi-19 i još dva do kraja godine. To je ambiciozno, ali izvodljivo i neophodno”, kaže Kirijakides.

Predstavljajući novu Strategiju EU za terapiju kovid-19, koja pokriva lijekove za tretiranje posljedica infekcije od istraživanja, razvoja i proizvodnje do nabavke i primjene, Stela Kirijakides napominje da se kampanja vakcinacije ubrzava u svim članicama EU, ali i napominje da odgovor na kovid-19 ne mogu da bude “samo vakcine” i da se mora pomoći onima koji nakon infekcije pate od umora, pada koncentracije, poremećenog sna.

“Ovo je virus koji će vjerovatano postati endemski, kao što je slučaj sa gripom. Moraćemo da ga u budućnosti kontrolišemo i tretiramo njegove posljedice”, zaključuje Kirijakides.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA