17 C
Tuzla
22.05.2024.

EU stambeno osigurala 2.700 osoba i stabilne prihode za 204 porodice širom BiH

U okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura bespovratnih sredstava, više od 2.700 osoba iz 45 općina i gradova u Bosni i Hercegovini je stambeno zbrinuto, dok su 204 porodice primile pakete pomoći s ciljem ekonomskog osnaživanja.

Izgrađeno je 335 novih kuća, dok je skoro 600 stambenih jedinica sanirano, čime su stvoreni adekvatni životni uslovi za socijalno i ekonomski najugroženija domaćinstva koja nisu bila u mogućnosti da se samostalno oporave.

Porodice koje su ispunile uslove za dodatnu ekonomsku podršku, njih 204, su dobile priliku da u skladu sa svojim kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda za sebe i svoje najbliže kroz  poljoprivrednu proizvodnju ili samozapošljavanje.

Korisnicima poljoprivrednih paketa podijeljeni su plastenici sa pratećom opremom i repromaterijalom za sadnju paprike i paradajza, košnice i repromaterijal za pčelarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, te repromaterijal za sjetvu kukuruza.

Učesnicima ekonomskog osnaživanja kroz Program je osigurano mentorstvo i savjetodavne usluge, u cilju ostvarenja što boljih rezultata, saopćeno je iz UNDP-a.

Vezane vijesti

TUZLA