11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

EU u pandemiji potvrdila privrženost BiH

Evropska unija bi putem Kovaks mehanizma i programa “EU4Health” do kraja avgusta BiH trebalo da dostavi oko 214.000 vakcina proizvođača “Pfizer-BioNTech”, a njihova isporuka počela je u maju, rečeno je “Nezavisnim novinama” u evropskim institucijama.

EU je donijela odluku da pomogne zemljama zapadnog Balkana da dobiju vakcine i pomoć u suzbijanju posljedica od virusa korona iz više razloga. Kao prvo i najvažnije, to se čini kako bi se na praktičan način demonstrirala privrženost EU zapadnom Balkanu i potvrdila solidarnost s našim regionom. Osim toga, pomaganje zapadnom Balkanu je i u direktnom interesu EU, jer na taj način se pomaže suzbijanje pandemije i u zemljama EU, u kojima živi mnogo ljudi koji su porijeklom s ovih prostora i često dolaze da posjete svoje porodice. Takođe, EU želi da pokaže drugim međunarodnim faktorima da je sposobna da se sama stara o svom neposrednom susjedstvu.

Kako nam je naglašeno, BiH je već isporučena pomoć u vrijednosti od 7,76 miliona evra u okviru nabavke medicinske opreme, a donirane su vakcine i dodatna oprema u vrijednosti od 13,7 miliona evra. U ovaj iznos spadaju i “Pfizerove” vakcine koje smo spomenuli, a isporuka doza počela je već u maju.

Podsjećanja radi, na početku pandemije EU je imala poteškoće, ne samo da obezbijedi pomoć za svoje susjedstvo, već i da koordiniše odgovor na koronu unutar svojih članica. Nakon početnih problema, EU je uključila region zapadnog Balkana u mehanizam javnih nabavki za medicinsku opremu, što bi trebalo omogućiti kraća čekanja i povoljnije cijene, jer se nabavke dogovaraju za velike količine. EU je uputila i makrofinansijsku pomoć, a BiH bi trebalo da dobije oko 250 miliona evra iz ovih izvora. Ukupno, EU je direktno za građane izdvojila paket pomoći vrijednosti oko 95 miliona evra, u okviru kojeg se nalazi novac za medicinsku opremu i vakcine. Ostalih 73,5 miliona je namijenjeno pomoći privredi, i to 25 miliona evra za poljoprivredu, oko 29 miliona za pomoć poslovnim subjektima, a 14 miliona za mala i srednja preduzeća te šest miliona evra za pomoć trgovini.

Kada je riječ o medicinskoj opremi, do sada je u BiH isporučeno direktno iz EU šest miliona komada lične zaštitne opreme, 200 boca s kiseonikom, deset trijažnih kontejnera, 66 respiratora, devet aparata za anesteziju, 40 EKG uređaja sa displejom, dva RNK ekstraktora, 20 uređaja za ultrazvuk, sedam PCR uređaja, 2.000 pulsnih oksimetara, kao i deset rendgenskih uređaja. Ova oprema isporučena je u tridesetak zdravstvenih ustanova u oba entiteta.

U Kancelariji EU kažu da se EU zalaže za vakcinaciju svih kojima je vakcina potrebna, zbog čega se odazvala na poziv Svjetske zdravstvene organizacije i pomogla da se prikupi oko 16 milijardi evra u okviru globalnog odgovora na virus korona, globalne inicijative za univerzalni pristup testovima, liječenju i vakcinama protiv virusa korona te za globalni oporavak.

“EU i njene države članice su do sada najavile 2,47 milijardi evra za Kovaks, koji namjerava do kraja 2021. godine da nabavi dvije milijarde doza, uključujući više od 1,3 milijarde doza za zemlje u razvoju”, kažu oni.

Dodaju i da je EU uložila blizu tri milijarde evra za pretfinansiranje proizvodnje vakcina kroz ugovore o avansnoj kupovini zaključene s farmaceutskim kompanijama.

“Komisija je 19. januara predložila uspostavljanje mehanizma EU za dodjelu vakcina, koji će obratiti posebnu pažnju na zapadni Balkan, susjedstvo EU i Afriku, i koji će koristiti prije svega zdravstvenim radnicima i ranjivoj populaciji”, naglasili su i podsjetili da je za zapadni Balkan mobilisano blizu 3,3 milijarde za suzbijanje posljedica korone.

Isporučena medicinska oprema iz EU u BiH

 • 6.000.000 komada lične zaštitne opreme
 • 200 boca s kiseonikom
 • 10 trijažnih kontejnera
 • 66 respiratora
 • 9 aparata za anesteziju
 • 40 EKG uređaja s displejom
 • 2 RNK ekstraktora
 • 20 uređaja za ultrazvuk
 • 7 PCR uređaja
 • 2.000 pulsnih oksimetara
 • 10 rendgenskih uređaja

RTV SLON/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA