16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Europska unija Zavodu za javno zdravstvo FBiH donirala 5.800 cjepiva

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler u petak je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH uručio 5.800 Pfizer cjepiva, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar pet uređaja vrijednih oko 50.000 maraka, koji će se koristiti za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika.

– Osim cjepiva osigurali smo i značajnu medicinsku opremu i potrepštine. Riječ je o ukupno 20 milijuna eura, od čega je za medicinsku opremu na raspolaganju 7, a za cjepiva 13 milijuna eura, ali rekao bih da ove cifre i nisu nešto što je najvažnije. Ono što je mnogo važnije je solidarnost koja je ovim činom pokazana, kao i to da Europska unija ostaje uz BiH, što je i sasvim prirodno jer vi ste naši prijatelji i buduća članica Unije – kazao je Sattler.

Dodaje kako je današnja donacija cjepiva širi dio isporuke EU-a koja je počela prije nekih mjesec dana.

– Sveukupno bi u Bosnu i Hercegovinu do kolovoza trebalo biti isporučeno preko 214.000 cjepiva. To samo po sebi je svakako dobra vijest, a ono što je značajno je da proces vakcinacije ide i da bude kontinuiran kako bi postigli 50 do 60 posto cijepljenog stanovništva, što će omogućiti kolektivni imunitet – naglasio je veleposlanik Sattler.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević ocijenila je kako zavodi za javno zdravstvo u BiH nose jedan od najvećih tereta kada je u pitanju prijem i raspodjela cjepiva.

– Drago mi je da smo veleposlanik Sattler i ja uspjeli zajedno posjetiti Mostar, SKB i Zavod za javno zdravstvo. Europska unija do sada je za BiH učinila toliko toga i puno nam pomažu u svim ovim teškim trenucima da je zaista malo reći hvala. Molim sve nas, koji smo u mogućnosti, da opravdamo ovo povjerenje i pomoć koju konstantno dobivamo iz EU-a tako da ćemo odraditi svoj posao najbolje što možemo kako bi se ova zemlja što više približila članstvu u Europskoj uniji – ustvrdila je Gudeljević.

Navela je da su mehanizmi Covax i EU4health dva osnovna izvora iz kojih BiH dobiva cjepiva kada je u pitanju njihova nabava s državne razine.

– Želim naglasiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije ministarstvo zdravstva, niti zavod za javno zdravstvo, to su institucije koje se bave imunizacijom stanovništva, a nemamo ih na državnoj razini i zato je vrlo bitno da imamo kvalitetnu suradnju s nižim razinama vlasti da bi mi s državne razine mogli učiniti ono što je u našoj nadležnosti. Dosad smo uspjeli mnogo toga napraviti i drago mi je da konačno možemo konstatirati da u BiH kontinuirano i redovno stižu određene količine cjepiva – kazala je ministrica.

Što se tiče pregovora s Pfizerom, dodala je kako je obavljen prvi informativni razgovor.

– Od siječnja pa sve do sada čekali smo na termin da uopće razgovaramo s tvrtkom Pfizer. Informativni razgovor je obavljen, na njemu su sudjelovali predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Ministarstva civilnih poslova, a razgovarano je o zakonskoj mogućnosti BiH da sklopi direktan sporazum s jednim proizvođačem. Prezentirali smo im naše zakonodavstvo i čekamo da kažu svoje uvjete i na koji način su spremni dalje razgovarati s nama. Kada su u pitanju ruska cjepiva najveći dio nabavila je Republika Srpska direktnim pregovorima. Koliko znam pregovori i Federacije i Republike Srpske o dodatnim količinama i dalje su u fazi, a sada zaista ne znam o kojim količinama je riječ – navela je Gudeljević.

Pomoćnik ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivan Ćavar kazao je kako je u današnjoj donaciji uručeno i pet uređaja, visokoprotočnih nazalnih kanila.

– Ti uređaji služe za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika, mogu se kombinirati s respiratorima, a mogu se rabiti i neovisno o njima. Koristit ćemo ih u jedinicama za intenzivno liječenje Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju naše bolnice, ali i u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za plućne bolesti, koje su zajedno s Klinikom za infektivne bolesti, te Zavodom za mikrobiologiju i Zavodom za laboratorijsku dijagnostiku iznijeli najveći teret za vrijeme pandemije covida-19 – kazao je Ćavar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglasio je kako su od strane Zavoda uloženi veliki napori u rješavanje javnozdravstvenih pitanja.

– Do sada smo distribuirali veliki broj cjepiva, nadamo se da će ih doći još i više, te da će naše stanovništvo biti jako zainteresirano za cijepljenje. Ni jedno cjepivo do sada nije propalo i nadam se da ćemo tim smjerom ići i dalje. Stojimo svima na raspolaganju za sve informacije i nadamo se da ćemo imati podršku u kampanji za cijepljenje koja će se u narednom razdoblju sigurno morati i intenzivirati. Samo velikom mrežom županijskih zavoda i nas uspijevamo sva cjepiva distribuirati na vrijeme i na pravilan način, da budu kvalitetan medicinski proizvod i da se dadnu za svakog pacijenta pojedinačno – istaknuo je Skočibušić.

Što se tiče kineskog proizvođača, dodaje kako je Zavod potpisao ugovor, poslao originale u Kinu i sada čeka da oni potpišu.

– Nakon potpisivanja, mi moramo što prije uplatiti, a nakon uplate predviđeno je da prvi kontingent ide za pet dana, tako da se sada samo čeka potpisivanje ugovora s njihove strane – istaknuo je Skočibušić.

Vezane vijesti

TUZLA