4 C
Tuzla
17.04.2024.

FBiH: U protekla 24 sata registrirana 653 slučaja COVID-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.071 uzorka, od kojih je 653 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.
U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 534.975 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 108.973 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 87.602 pacijenta. Trenutno su aktivno 17.762 slučaja COVID-19.
U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 64 smrtna ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 3.609.
Iz ZZJZ FBiH uz izvještaj napominju kako zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija podaci nisu kompletirani.
Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.
Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vezane vijesti

TUZLA