11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

/FOTO/ Skoro 100 građana danas doniralo krv na Trgu slobode

„Ovo je  moje treće davanje krvi i  smatram da svi trebamo donirati jer to tekućina od životne važnosti” rekao je Mahir Duraković.

„Prvi put sam donirao krv u četvrtom osnovne kada smo ogranizovano donirali krv. Od tada redovno idem, doduše neko vrijeme nisam išao ali svakako treba donirati krv” dodao je Enes Hodžić.

„Ovo je drugi put da doniram krv. Prvi put sam krv donirala jednom čovjeku koji je došao na UKC Tuzla da radi transplataciju koštane srži, pa sam zahvaljujući vašoj televiziji saznala za taj apel, otišla sam i dala krv” naglasila je Nisveta Topalović.

Pored Mahira Durakovića , Enesa Hodžića i Nisvete Topalović, dragocjenu tečnost koja život znači, danas je Trgu slobode u Tuzli doniralo skoro stotinu građana. Riječ je o prvoj akciji ovog tipa u kojoj su građani krv mogli donirati na javnoj površini.

 

„Mislim da i na ovaj način možemo i trebamo svi kao društvo skrenuti pažnju na ulogu i značaj dobrovoljnog darivanja krvi ali isto tako izraziti zahvalnost i poštovanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za gest koji oni čine, a koji spašava mnoge živote” rekla je  Tanja Bijedić, Crveni križ TK.

„Ovo je čini mi se najbolji vid promocije, jer zapravo kada vide da je to lijep gest i lijep čin i vjerovatno će se mnogi odlučiti da daruju krv. Nama je posebno drago što se odazvala i organizacija Crvenog križa iz Kladnja i očekujemo da će ovo danas biti dobra poruka. Danas smo usaglasili sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC da ćemo svakog mjeseca praviti slične akcije na otvorenom dok jje lijepog vremena” dodao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla.

Značaj ovog gesta prepoznali su i građani, a to dokazuje i njihov odziv na javnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Međutim, generalno svijest o darivanju krvi je na izuzetno niskom nivou. Kada je riječ o rezervama krvi u Poliklinici za transfuziologiju UKC Tuzla one su niske i svakodnevno je potrebno te rezerve obnoviti jer primjera radi na dnevnom nivou se potroši preko 40 doza krvi, stoga je taj broj doza potrebno nadomjestiti u istom vremenskom periodu.

 

“Što se tiče trenutnog stanja na Polikliniici, rezerve su nam na izuzetno niskom nivou i to nam se često dešava u ovom dijelu godine naročito kada je sezona ljetnih mjeseci i kada su svi na godišnjim odmorima. Upravo zbog toga mi smo da tako kažem prisiljeni da ne bi ugrozili živote pacijenata, prisiljeni na ovakve akcije da rezerve ne bi bile svedene na minimum” zaključila je dr Sunita Delić Ćustendil, v.d načelnice Polikinike za transfuziologiju  UKC Tuzla

Kada je riječ o redovnim akcijama darivanja krvi, to svi zainteresvoani građani mogu učini svakog dana od 8 do 15 sati na Poliklinici za transfuziologiju UKC Tuzla.  Krv mogu donirati svi zdravi građani uzrastaod 18 do 65 godina, a iz ogranizacije današnjeg doniranja pozivaju sve građane da redovno učestvuju u darivanju krvi, uz poruku: Tvojih pet minuta nečiji je cijeli život!

 

 

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA