17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

/FOTO/U Dragunji održan 12. sajam domaćih proizvoda

Dvanaesti po redu sajam domaćih proizvoda ”Okusi poljoprivrednih proizvoda” u tuzlanskom naselju Dragunja okupio je 16 izlagača sa područja Tuzlanskog kantona i šire. Poljoprivredni proizvođači posjetiocima sajma ponudili su brojne domaće proizvode, sezonsko voće i povrće, prerađevine od voća i povrća, mliječne proizvode, ljekovito bilje, med, meleme, razne rukotvorine i umjetnine.

” Malo da pokažemo da i mi imamo svašta ponuditi, da vam kažem sve je to iz domaćeg uzgoja, aronija, višnja, razne vrste pekmeza, jabukov, šljivov, malo bijelog luka, mladog luka.  Sve domaće, sve eko uzgojeno, bez ikakvih prskanja, svojom rukom urađeno ističe Karlo Filipović iz  Dragunja.

“Došla sam sa svojim mliječnim proizvodima, imam salata, kompota, džemova, sve svoje prirodno imam. Ne možeš napraviti, koliko narod traži, narod mora da jede. Traži se na sve strane. Ovdje samo jutros došla i upola prodala” kaže Mirsada Azukić iz  Lisovića.

Tradicionalno sajam je organizovalo Udruženje proizvođača i otkupljivača ”Ekopro” Dragunja iz kojeg ističu da je cilj sajma promocija proizvoda, razmjena iskustava i druženje poljoprivrednih proizvođača, te nastojanje da se kroz ovaj vid promocije poboljša dostupnost domaćih proizvoda do tržišta odnosno do kupca.

”Mi smo daleko od grada Tuzla, nemamo tržnice blizu i ovo je jedinstvena prilika da se naši poljoprivredni proizvođači upoznaju sa kupcima i da mogu ostvarivati kontakte na kućnom pragu”, rekao je Jusuf Musić, predsjednik Udruženja proizvođača i otkupljivača ”Ekopro” Dragunja

Sajam je jedan od načina da poljoprivredni proizvođači u rubnim mjesnim zajednicama izlože i pokažu svoje zdrave, organske proizvode, koji se rade na tradicionalan način i ne mogu se naći u trgovinama.

Ovdje smo danas da podržimo ovaj tradicionalni sajam u Dragunji.Danas predstavljamo naše pčelarske proizvode, med polen, matična mliječ, polen, propolis, sirupi razni, ljekovito bilje, što se bere na planini Konjuh kaže Dženana Pirić iz Tuzle.

“Ja imam 2 hektara pod voćem, imam tri vrste jabuka i tri vrste šljiva i sve to održavam i radim pomalo. Sve proizvodim, tri vrste jabuka, sokovi, sirće, suhe šljive, pekmezi razni i tako, 50% prodaš kod kuće i obilazim sajmove čitavu regiju od Modriče do Žepča,a izlažem i na ovom sajmu ističe Mehmedalija Omić, Srebrenik

”Imamo mi tu jednu novinu koju pružamo poljoprivrednim proizvođačima, mi obezbjeđujemo njima adekvatne nagrade za svaki štand, tako da oni bar pokriju troškove goriva što dođu i po tome je vjerovatno i prepoznatljiv naš sajam” kaže Jusuf Musić, predsjednik Udruženja proizvođača i otkupljivača “Ekopro” Dragunja.

Udruženje proizvođača i otkupljivača ”Ekopro” Dragunja djeluje već deset godina i okuplja oko 60 članova od kojih se 28 bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom, a pet ih je i registrovalo svoje obrte.

Vezane vijesti

TUZLA