16 C
Tuzla
26.05.2024.

Grad Tuzla ukida takse za registraciju samostalne djelatnosti

U cilju unapređenja ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti, te davanja podsticaja za registraciju samostalnih djelatnosti (trgovinskih, ugostiteljskih, obrtničkih), na području grada Tuzle, vršilac dužnosti gradonačelnika, dr.sc. Zijad Lugavić, utvrdio je prijedlog Odluke privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti na području grada Tuzle za 2023. godinu i uputio ga Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Ovom Odlukom će građani koji pokrenu postupak za registraciju samostalne djelatnosti u kalendarskoj 2023. godini, biti oslobođeni obaveze plaćanja propisane administrativne takse za registraciju iste.

Fizička lica koja kod nadležne Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle, u periodu od  04.01.2023. godine  do 31.12.2023. godine, pokrenu postupak za izdavanje odobrenja za obavljanje samostalne djelatnosti, bit će oslobođeni obaveze plaćanja administrativne takse propisane Odlukom o administrativnim taksama i Tarifom općinskih administrativnih taksi („Sl. glasnik Općine Tuzla“, br. 7/12, 8/12,10/19 i 6/21) u 100% iznosu.

“U cilju unapređenja ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti, te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa na području grada Tuzle, odlučili smo proširiti postojeći model podrške i set mjera Grada Tuzle usmjerenih na sektor podrške i zapošljavanja. Ova Odluka vezana je i za globalnu ekonomsku krizu, rast cijena osnovnih životnih namirnica i svih drugih cijena života i rada kao i potrebe motivisanja nezaposlenih građana, da kroz samostalnu djelatnost privređuju i da sebi i svojoj porodici ostvare prihod za egzistenciju. Stoga je i proizašao prijedlog da se svi subjekti koji pokrenu postupak za registraciju samostalne djelatnosti u kalendarskoj 2023. godini, oslobode obaveze plaćanja propisane administrativne takse u 100% iznosu.

Posebno želim istaći, da je izvršenom analizom o visini administrativnih taksi koje se plaćaju za izdavanje odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, utvrđeno da Grad Tuzla ima najniže iznose taksi za registraciju djelatnosti  i prva je lokalna zajednica koja oslobađa građane od plaćanja takse u navedenim postupcima.  Na ovaj način želimo i dodatno stimulisati građana i građanke za registraciju samostalnih djelatnosti”, izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

 

Vezane vijesti

TUZLA