26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Građani će imati sve usluge: Ljekari, vatrogasci i policija rade i tokom praznika

Iako će sutra mnogi slaviti Novu godinu, a narednih dana odmarati, ima i onih koji ne odmaraju ni tokom praznika, jer moraju biti u službi građana. Među njima su ljekari i tehničari iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Naravno, ekipa koja će dežurati 31. noć je u pojačanom sastavu s obzirom da imamo i obezbjeđenje dočeka Nove godine na Trgu, tu će biti jedna ekipa i u Službi će biti tri ekipe, što se nas tiče to će biti uobičajena noćna smjena“, kazala je dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Uobičajenu smjenu imat će i tuzlanski vatrogasci. I oni će biti u službi građana tokom praznika.

Vatrogasci su 24 sata na usluzi građanima, kada imamo praznike, kao sutra, organizujemo se bolje i aktiviramo više vatrogasaca, tako da ćemo imati dežurne ekipe kako za Novu godinu tako i za reprizu Nove godine, naše jedno vozilo će biti i na Trgu“, rekao je Jasmin Jahić, komandir PVJ Tuzla.

S obzirom da se tokom proslave Nove godine vrlo često koriste i pirotehnička sredstva, Jahić upozorava građane na opasnosti koje mogu doći sa nestručnim rukovanjem pirotehnikom.

Ako već moraju da koriste tu pirotehniku, znamo da je to nezaobilazno tokom praznika, ali molim građane da paze gdje bacaju petarde, vatromet, neke rakete, kako to ne bi završilo nekome na balkonu ili prozoru“, ističe Jahić.

Osim što može završiti na pogrešnom mjestu, pirotehnika može izazvati i teške povrede, pa ljekari građane upozoravaju da ne koriste pirotehnička sredstva ukoliko ne znaju rukovati s njima, kako ne bi došlo do povreda. Osim povreda, ljekari Službe hitne medicinske pomoći tokom proslave praznika susreću se i sa drugim intervencijama.

Kako odmiče proslava to uglavnom budu akutna pijana stanja, vrlo često prva pijanstva tinejdžera koja neslavno završe kod nas, povrede od pirotehničkih sredstava, iako ih je malo bude ih i to su uglavnom termičke povrede prstiju i šake“, rekla je dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Osim ovih službi, dežurne će biti i ekipe JKP komunalac Tuzla. Radnici ovog preduzeća bit će zaduženi za čistoću grada, a naročito Trga slobode na kojem će biti organizovan doček Nove godine.

Organizovano ćemo biti prisutni na samom dočeku Nove godine i tu u kontinuitetu raditi. Nakon završetka muzičkog dijela, naši zaposlenici će izaći na teren i dovesti Trg u stanje kakvo je bilo prije samoga početka“, istakao je Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Dežurne ekipe imat će i JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla kao i JKP Saobraćaj i komunikacije iz kojeg napominju da će sutra od 07.00 sati pa sve do 01. januara do 03.00 sati ujutro, biti zatvorena parkirališta koja se nalaze u ulicama Atik Mahala i Stari Grad.

Vezane vijesti

TUZLA