22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Građani Tuzle skeptični po pitanju ukidanja akciza na naftne derivate

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate na šest mjeseci. To bi značilo da će cijene goriva biti niže i do 0,50 KM. Također, ovim zakonskim rješenjem predviđena je mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Da bi akcize bile ukinute trebaju biti prihvaćene i u drugom čitanju i treba da prođe još jedno razmatranje u Domu naroda. Od prvog usvajanja Zakona o akcizama u Predstavničkom domu prošlo je 140 dana, a delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić mišljenja je da se nastavlja sa praksom odlaganja bitnih odluka za građane.

Amandmanska faza je neizvjesna i pretpostavljam da je ovo posljednja sjednica Doma iako svi tvrde da će biti još sjednica. U ranijim saziva praksa je bila da se posle augusta ne zakazuju sjednice pošto se ulazi u izborni ciklus, vjerujem da će to biti i ovaj put”, kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH.

S druge strane poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović smatra da će pored smanjenja cijena goriva, doći i do nižih cijena proizvoda i usluga u čije formiranje cijene ulazi cijena goriva.

Ja se iskreno nadam da će Dom naroda na prvoj narednoj sjednici usvojiti u drugom čitanju jednoglasno Zakon kojim se ukidaju akcize, kako bi gorivo bilo jeftinije, a time i druge robe i usluge”, rekao je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBIH.

Također, mišljenja je kako su zemlje regije najbolji pokazatelj prakse navedenih mjera.

Svi mi i koji smo zagovarali ovaj Zakon i oni koji su u početku bili njegovi protivnici imamo komšije i prijatelje koji nas pitaju kada će gorivo biti jeftinije”, navodi Magazinović.

S druge strane građani Tuzle podijeljeni su kada je u pitanju ova odluka. Neki su mišljenja da će doći do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata, a neki su skeptični.

Šta ja znam. Oni brzo to podignu te cijene, a nikako da ih vrate, i kada pojeftini gorio oni to opet vrate. Nikad niko nije vratio, pa sad sumnjam da će i ovi vratit”

Pa ne znam otišle su sve cijene gore, a šta predviđam ubuduće, da bi trebalo to da se smiri. Ovo je previše”

Pa trebalo bi bar, matematički gledano 30,40 feninga nisam sigurna, al opet to je prevelika cijena, oko 3.20, 3.10 će gorivo biti i to je opet prevelika cijena za naš standard života.

Bicikla samo treba kupiti, a u Tuzli to ne postoji. Tuzla je ipak grad ravnice gdje se može biciklom dosta toga prevoziti”

Ista je situacija i kada su u pitanju cijene osnovnih životnih namirnica.

Tu mislim da će biti priča kao sa gorivom. Velike su zalihe, tako da su njih uzeli po nekim većim cijenama i prodat će ih po većim cijenama. I onda čitav taj val traje dok se ne popravi globano stanje”

Sumnjam. S tim se nosim kao i svaki građanin”

Pa i do sada je trebalo da dođe do pojeftinjenja. Mislim tako”

Izmjenama Zakona, kada se završi parlamentarna procedura, akcize za naftne derivate, dizel gorivo, plinska ulja, petrolej, benzin, lož ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila te biogoriva bi iznosile nula KM.

POSLJEDNJE DODANO